Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 10. 17.

Az amerikai és a francia csapatok feldúlják Észak-Szíria régészeti lelőhelyeit

2018. 10. 17.

Az amerikai és a francia csapatok, valamint a Washington által támogatott erők illegális ásatásokat folytatnak a Manbedzs városa környékén található történelmi lelőhelyeken, Aleppo tartomány észak-keleti részén. Így lopnak régészeti leleteket és nemesfémből készült tárgyakat. Az ezekhez hasonló, a nyugati kormányok által támogatott bűncselekményekről hétfőn számolt be a szíriai sajtó.

Az arab nyelvű Al-Watan napilap számolt be arról, hogy a nyugati csapatok és az általuk támogatott helyi fegyveres csoportok feldúlják a történelmi lelőhelyeket. Ásatásokat végeznek, azonban addig ásnak és kutatnak ameddig nem találnak nemesfémből készült tárgyakat, érméket. Így azonban a többi jelentős régészeti leletet megsemmisítik.

A lap beszámolója szerint a franciák és az amerikaiak jelentős mennyiségű aranyra tettek szert Tal Um Al-Saraj és Tal Al-Sayad lelőhelyein Manbedzs térségében. Ezen kívül Manbedzs város egyik ipari területén is folytattak ásatásokat. Manbedzs városa egy jelentős központjává vált az illegális régiség kereskedelemnek. A nyugati erők és az általuk kiképzett milíciák innen juttatják át Törökországba azokat a leleteket, melyeket Manbedzs térségén kívül Palmyra, Hasaka és Raqqa területén találtak. Az onnan rabolt leleteket Törökországon kívül még Irakba és Libanonba csempészik és onnan jutnak el a gazdag nyugati megrendelőkig.

A nyugati, de különösen az amerikai csapatok részéről nem újdonság a fosztogatás és a műkincsrablás. Emlékezzünk csak vissza arra amikor 2003-ban az amerikai csapatok biztosították a fosztogatók számára az Iraki Nemzeti Múzeum kirablását Bagdadban. Akkor a múzeumba betört csőcselék tudatosan, megrendelés alapján lopta el Irak műkincseit, ugyanis a kezükben tartották az amerikai megrendelők kívánság listáját. E mellet szintén jelentős károkat okozott az amerikai katonák által illegálisan kiásott és ellopott nagy mennyiségű iraki műkincs. Ugyanis akinek nincs történelme az általában lop magának.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Forrás: Muraselon.com

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑