Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2020. 05. 26.

Az amerikai hadsereg szerint Oroszország további harci repülőket küldött Líbiába

2020. 05. 26.

Oroszország nemrég további harci repülőket küldött Líbiába az észak-afrikai országban harcoló orosz zsoldosok támogatására – közölte az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM) kedden.

“Az orosz katonai repülőgépek valószínűleg a légitámogatást és offenzív támadókapacitást biztosítanak a Wagner Group (nevű orosz) biztonsági magáncégnek, amely a Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNH) segíti a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány elleni harcban” – áll a közleményben.

Az AFRICOM állítása szerint a harci repülőgépek egy orosz légitámaszpontról érkeztek Szírián keresztül, ahol átfestették őket elleplezve származási helyüket.

Orosz tisztségviselők egyelőre nem reagáltak megkeresésekre az ügyben.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Halífa Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította csapatait, a Líbiai Nemzeti Hadsereget a főváros, Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által  hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az iszlamista  egységkormányt Törökország katonailag támogatja, Haftar pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Hétfőn a dpa német hírügynökség az ENSZ egy bizalmas dokumentumára hivatkozva közölte, hogy nyugati állampolgárokból álló, Líbiában működő titkos hálózatra bukkantak a világszervezet szakértői, a különítmény feladata a nemzetközileg elismert egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok támogatása volt.

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) szerint a térségben dúló harcokban sok külföldi zsoldos is részt vesz, a világszervezetnek az észak-afrikai állammal szemben elrendelt fegyverembargóját a felek több alkalommal megsértették.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑