Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 09. 11.

Az amerikai hírszerzés irányította az ukrán offenzívát

2022. 09. 11.

Ukrajna fokozta a hírszerzési információcserét az Egyesült Államokkal a Harkov környéki orosz erők elleni ellentámadás előkészítése érdekében – jelentette szombaton a The New York Times.

Annak ellenére, hogy Washington információkat szolgáltatott Kijevnek az orosz parancsnoki állásokról, lőszerraktárakról és más célpontokról, az ukrán tisztviselők a konfliktus korábbi szakaszában vonakodtak felfedni amerikai kollégáik előtt a műveleti terveket, mivel attól tartottak, hogy ez “rávilágíthat a gyengeségekre és elriaszthatja az amerikaiak további támogatását” – állította az újság.

A nyár folyamán azonban minden megváltozott, mivel Kijev úgy döntött, hogy az ellentámadás terveinek megosztása a korábbi aggodalmakkal ellentétben arra késztetné Washingtont, hogy még több segítséget nyújtson Ukrajnának – mondták meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselők a NYT-nak.

EZ A VÁLTÁS LEHETŐVÉ TETTE, HOGY AZ USA “JOBB ÉS RELEVÁNSABB INFORMÁCIÓKAT KÍNÁLJON AZ OROSZ GYENGESÉGEKKEL KAPCSOLATBAN” – JELENTETTÉK A FORRÁSOK.

Nem voltak hajlandóak bővebben kifejteni, hogy mennyi információt osztottak meg a felek között, vagy hogy az amerikaiak milyen mélyen vettek részt az ukrán ellentámadás tervezésében – írta a lap.

AZ EGYIK TISZTVISELŐ AZONBAN AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK “FOLYAMATOSAN” TÁRGYALT UKRAJNÁVAL ARRÓL, HOGYAN LEHETNE TOMPÍTANI AZ OROSZ ELŐRENYOMULÁST AZ ORSZÁG KELETI RÉSZÉN.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok által szállított fegyverek felhasználásával zajló nagyszabású ukrán offenzíva csütörtökön kezdődött az északkeleti Harkovi területen, miután Kijev más területeken tett előrenyomulási kísérletei kudarcba fulladtak.

Szombaton az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy csapatait kivonja Izjum városából és a régió néhány más településéről, mondván, hogy ezeket átcsoportosítják, hogy “a donyecki irányban fokozzák az erőfeszítéseket”. Hozzátették, hogy a hadsereg a hadművelet során “számos, a csapatok valódi tevékenységét imitáló figyelemelterelő és demonstrációs tevékenységet” hajtott végre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelemként ünnepelte az orosz visszavonulást, de a NYT rámutatott, hogy “egyelőre nem világos, hogy ezeknek a [kijevi] térnyeréseknek milyen széles körű stratégiai jelentősége lesz”.

Moszkva többször is figyelmeztette Washingtont, hogy ne adjon fegyvereket és ne osszon meg hírszerzési adatokat Ukrajnával, mondván, hogy az USA azt kockáztatja, hogy ilyen lépésekkel a konfliktus részesévé válik.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑