Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorelhárítás

2019. 10. 27.

Az amerikai katonák végezhettek az Iszlám Állam vezetőjével

2019. 10. 27.

Az Egyesült Államok szerint valószínű, hogy Abu Bakr Al-Baghdadival, az Iszlám Állam nevű terror szervezet vezetőjével végeztek egy rajtaütés során, melyet az amerikai különleges erők hajtottak végre Szírai északi részén , a török határ közelében.

A Newsweek forrásai szerint az amerikai különleges erők egy olyan műveletet hajtottak végre, melynek célpontjai magas rangú terrorista vezetők voltak. A jelentésekben szereplő ,,értékes ISIS célpont,, szerintük Abu Bakr Al-Baghdadi, az Iszlám Állam első számú vezetője. Amerikai hivatalnokok szerint a meggyilkolt személy, Baghdadi, egy robbanásban veszítette életét, melyet a saját robbanómellényével idézett elő.

A CNN szerint a CIA azonosította be a terrorista vezető pontos helyét.

Az eseményre utal az is, hogy este 9 óra magasságában Donald Trump amerikai elnök egy Twitter üzenetben utalt arra, hogy ,,valami nagy dolog történt.,, A Fehér Ház szerint vasárnap folyamán adnak tájékoztatást az eseménnyel kapcsolatban.

Trump megköszönte Oroszországnak, hogy  együttműködött, a katonai akcióban.

A hivatalos információk szerint Abu Bakr Al-Baghdadi egy iraki állampolgárságú radikális hitszónok aki a 2003-as amerikai invázió után kezdte meg harcát az amerikai megszálló erők ellen. 2014-ben pedig ő lett a frissen megalakult Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, mely egy gyors offenzíva során Irak és Szíria jelentős területeit foglalta el.

A nem hivatalos források szerint azonban Baghdadi egy ügynök, akit a szíriai konfliktus kirobbanása után a jordániai titkosszolgálat szervezett be, hogy az amerikai és más nyugat-európai hírszerző szolgálatokkal közösen létrehozzanak egy olyan szervezetet, mely megdönti a szíriai és az iraki kormányt, majd pedig a segítségükkel Amerika-barát bábkormányok jönnek létre a két országban.

Ez a szervezet lett az Iszlám Állam, mely létrehozásától kezdődően folyamatos támogatást kapott az Egyesült Államoktól, Izraeltől és különböző nyugati kormányoktól a Szíria és Irak elleni harchoz. A harcok során pedig amerikai segítséggel rendszeresen kaptak utánpótlást Jordániából és Izraelből.

Abu Bakr Al-Baghdadi halála akkor lesz biztos, amikor felvételt mutatnak be a holttestéről, ugyanis az elmúlt időszakban többször is jelentek meg hírek a terrorista vezető haláláról.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑