Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 05. 08.

Az amerikai média áldozatként mutatja be a gázai civileket gyilkoló Izraelt

2019. 05. 08.

Mitchell Plitnick amerikai politikai elemző a Sputnik News számára adott interjúban kijelentette, hogy az amerikai média a jelenlegi Gázában zajló eseményeket úgy mutatja be, hogy az egész konfliktus fő oka a Hamasz és az ott élő palesztinok.

,,Ha az amerikai médiát olvasod akkor azt gondolod, hogy a legutóbbi összetűzés azért alakult ki, mert a Hamasz rakétákat lőtt ki és minden ezzel kezdődött.,,

Az amerikai politikai elemző szerint azonban minden akkor kezdődött amikor az izraeli mesterlövészek lelőttek két palesztint a hónapokkal előtt kezdődött Gáza övezetbeli tiltakozások során.

A Jerusalem Post szerint a palesztinok 700 rakétát lőttek ki Izraelre, melyek közül 173-at semmisített meg az izraeli légvédelem. A kialakult konfliktusban több tucat palesztin és négy izraeli halt meg. Azonban azóta Egyiptom és Katar közvetítésével sikerült elérni egy tűzszüneti egyezményt a két fél között és az izraeli fél ígéretet tett arra, hogy próbálnak könnyíteni a Gáza övezet blokádján.

A tűzszünetet elérő országok képviselői remélik, hogy a most elért egyezség könnyíteni fog a blokád alatt élő palesztinok helyzetén. Azonban Plitnick szerint ez ugyanaz az egyezmény amit már korábban is megkötöttek az izraeli és a palesztin fél között. Az izraeli kormány ugyanis a korábbi egyezményben is vállalta, hogy könnyít a blokád alatt élők helyzetét. Vállalták, hogy egyszerűbbé teszik a határátkelést, megkönnyítik a Gázában élő halászok helyzetét és lehetővé teszik, hogy a Katarból érkezett pénzügyi adomány eljusson Gázába.

Az izraeliek azonban már a korábbi egyezséget se tartották be és a szavuk már többször is hiteltelenné vált a palesztin nép és az egész világ előtt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy bizonyos izraeli politikai erők erőszakra buzdítanak a palesztinokkal szemben. Azok ellen akiknek a földjét elrabolták, azokét akiket elűztek a saját földjeikről. Bezalel Smotrich izraeli parlamenti képviselő például egy Twitter üzenetében kijelentette, hogy mivel a palesztinok 700 rakétát lőttek ki Izraelre, ezért 700 palesztint kell megölni a Gáza övezetben. A kiharcolt tűzszüneti egyezmény tehát nem valószínű, hogy hosszú életű lesz.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Sputnik News

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑