Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 15.

Az amerikai megyék 93%-a nem heverte ki a gazdasági válságot

2016. 01. 15.

Hiába telt el 8 év a válság kezdete óta, az amerikai megyék elsöprő többségében nem sikerült elérni a 2008 előtti szintet a gazdasági mutatókban.

 

Az Egyesült Államok 3069 megyéjéből mindössze 214 éri el a válság kirobbanása előtti értéket a teljes foglalkoztatottság, a munkanélküliségi ráta, a gazdaság mérete és az ingatlanárak tekintetében – áll a National Association of Counties tanulmányában. Emilia Istrate, a szervezet kutatási igazgatója kimondta a lényeget: „[A tanulmány] megmutatja, miért nem érzi át sok amerikai a TV-ben látott pozitív gazdasági értékeket.”

De a legérdekesebb rész akkor jön, amikor megnézzük, hol helyezkednek el a jól teljesítő megyék (a térképen sötétkékkel):

Counties

 

A legjobban fejlődő (vagy inkább regenerálódó) területek gyakorlatilag mind olyan helyen vannak, ahol palaolajkitermelés folyik. Mint arról már korábban is írtunk többször, az alacsony olajárak miatt komoly visszaesés indult meg ebben az ágazatban, ami a jövőben egyre inkább jelentkezni fog energiaipari cégek csődjének formájában. Az amerikai olajkitermelés már a tavalyi év közepe óta csökkenő értéket mutat.

 

Ez megmutatkozik a 2015-ös GDP alakulásában is. Az alábbi térképen nyomon követhetjük, hogy hogyan alakult a gazdasági fejlődés a tavalyi évben, és nagyjából inverz képet mutat az előzővel. A tavalyi évben az olajrégiókban volt a legnagyobb a visszaesés:

StateGDP

 

Mi következik ebből? Ha ez a trend folytatódik, nemsokára egyetlen olyan megye sem lesz, ahol a 2008-as szintnél jobbak lennének a gazdasági mutatók.

 

A National Association of Counties sajtótájékoztatója:

Jack Fall – Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑