Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 15.

Az amerikaiak és a kurdok szabad utat adnak az Iszlám Állam terroristáinak

2017. 10. 15.

Küszöbön áll az Iszlám Állam (IÁ) veresége Rakkában, a terrorszervezet által kikiáltott „kalifátus” székvárosát akár már szombaton vagy vasárnap teljesen megtisztítják a dzsihadistáktól – közölte a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia.

„A harcok folytatódnak Rakka városában. Az IÁ a végét járja. Talán ma vagy holnap felszabadul a város” – közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon Núri Mahmúd, az YPG szóvivője.

Közben az IÁ elleni harcra alakult, amerikaiak vezette nemzetközi koalíció szóvivője, Ryan Dillon arról tájékoztatott,

hogy az elmúlt 24 órában a terrorszervezet mintegy száz szíriai fegyverese adta meg magát, és őket „eltávolították” a városból.

A koalíció közleményéből kiderül, hogy a terrorszervezet külföldi zsoldosai egyelőre nem távozhatnak onnan.

A koalíció nem részletezte, hogyan és hova mentek a szíriai dzsihadisták a városból.

A kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet azonban közölte: az Iszlám Állam, az amerikaiak vezette koalíció és az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet között létrejött megállapodással összhangban vitték el őket és családtagjaikat, és érkeznek még buszok, hogy evakuálják az ott maradt külföldi harcosokat és családtagjaikat is.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy az IÁ összes szíriai harcosa elhagyta már a várost.

Az YPG-vel ellentétben Ryan Dillon azt mondja, hogy a következő napokban is súlyos harcok várhatók Rakkában, és a szövetség nem szab határidőt, hogy mikorra söprik ki onnan az IÁ harcosait. Péntekre a város mintegy 85 százalékát már felszabadították, az elmúlt héten mintegy 1500 polgári lakos hagyta el biztonságban a várost, és az SDF védvonalai mögé menekült – mondta a szóvivő.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásában. Az IÁ iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑