Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 04. 10.

Az amerikaiak és a szaúdiak szeretnék visszaállítani Hadi bábkormányát Jemenben

2015. 04. 10.

Finian Cunningham, a nemzetközi ügyek neves szakértője szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok azt szeretnék elérni, hogy Jemen ne az emberek érdekeit szolgáló demokratikus és független ország legyen, hanem az idegen hatalmak érdekeit kiszolgáló.

Az USA által támogatott szaúdi-koalíció az ENSZ és az Arab Liga hallgatólagos jóváhagyásával masszív bombázást indított Jemenben annak érdekében, hogy visszaállítsa az amerikai-szaúdi bábkormány elűzött elnökének, Abed Rabbo Mansour Hadinak a hatalmát, jegyezte meg Finian Cunningham, a nemzetközi ügyek brit szakértője a Sputnik News cikke szerint.

“Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és a koalíciós bombázásban résztvevő tagok azt állítják, hogy a legitim jemeni kormány kérésére döntöttek ezen válaszlépés mellett. De Hadit kirúgták, mert megszegte a három éve tett ígéretét a demokratikus átmenetről, amit a jemeni lakosság megkövetelt tőle” hangsúlyozta a szakértő.

Míg Szaúd-Arábia és szövetségesei pusztán úgy próbálja ábrázolni a konfliktust, mint felekezeti viszályt a síita húszik és szunniták között, a valóságban a helyzet az, hogy a tiltakozások széles körben összehozták a jemeni munkásosztályt, akik ellenezték a frusztrált és a demokráciát nem támogató, elnyomó Hadi-rezsimet.

A tiltakozások az év elején csúcsosodtak ki, amikor megragadva a kormányzati intézmények fölött a hatalmat arra kérték a hitelét vesztett Amerika és Szaúd-Arábia által támogatott elnököt, hogy az hagyja el az országot, fejtette ki a szakértő.

Azonban Salman, Szaúd-Arábia királyának kijelentése, hogy addig folytatják a légicsapásokat “amíg elérik a jemeni nép számára azt a célt, hogy biztonságban élhessenek” szikrázó felháborodást váltott ki az átlag jemeniek között, akik határozottan ellenzik a külföldi inváziót.

Továbbá Riyadh az amerikai és arab szövetségeseivel ragaszkodik ahhoz, hogy a síita húszik mögött a síita Irán áll, miközben semmiféle bizonyítékkal nem támasztják alá ezen állításaikat.

A Szaúd-Arábia által vezetett légicsapások már több mint 500 ember halálát eredményezték (a sérültek száma ennek a többszöröse), akik közt legalább 90 gyermek volt, mutatott rá a szakértő.

Ugyanakkor Szaúd-Arábia és szövetségesei a bombázásokkal nyíltan hátráltatják a Nemzetközi Vöröskereszt tevékenységét Jemenben.

Riyadh jemeni agressziója közben, London és Washington felhívása arról, hogy “minden oldalról politikai tárgyalásokat kell indítani” süket fülekre talált, ahogyan Moszkva javaslata is a légi bombázások “humanitárius szüneteltetéséről”, amelyek lehetővé teszik a segélyszervezetek hozzáférést a sebesültekhez.

A szaúdi vezetésű bombázást Jemenben Washington koordinálja, így ha tárgyalásra kerül sor, „bíróként” kényszeríteni fogja a jemeni felet a tárgyalóasztalnál, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek megfelelnek az amerikai és szaúdi céloknak, hangsúlyozta Finian Cunningham.

Az Egyesült Államok és a közel-keleti szövetségesei, mint Szaúd-Arábia és Izrael, attól tartanak, hogy egy egységes demokratikus Jemen szorosabb kapcsolatot alakítana ki Iránnal, amely ország egy régóta fennálló geopolitikai rivális a régióban.

A jemeni lakosságnak most fájdalmas dilemmával kell szembesülnie, miszerint vagy megvédi a demokráciát és függetlenségét, vagy elfogadja a sorsát bukott államként “Washington kétes védnöksége” alatt.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, sputniknews.com)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑