Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 03. 11.

Az arab kvartett ismét az iráni nukleáris programot támadja

2018. 03. 11.

Az arab négyes iráni megállapodással kapcsolatos nyilatkozata “teljességgel érthetetlen” – mondta az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Irán elutasította “teljesen érthetetlennek” minősítve az arab miniszteri négyes bizottság közelmúltbeli nyilatkozatát, amely elítéli az Iszlám Köztársaság rakétavédelmi programját, és megkérdőjelezi Irán hozzáállását a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz.

A Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein alkotta négyes bizottság a kairói Arab Liga találkozó után szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte Irán ballisztikus rakéta programjának folyamatos fejlesztését és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Teherán a 2015-ös közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) teljesítését nem veszi komolyan.

“Iránnak eleget kell tennie a Biztonsági Tanács 2231. számú határozatában foglaltak teljesítésének a rakétaprogramra vonatkozóan, továbbá a világközösségnek hatékony mechanizmust kell kidolgoznia annak érdekében, hogy kétséget kizáróan felülvizsgálhassa, vajon Irán a rendelkezésben foglaltak szerint járt e el” – olvasható a nyilatkozatban.

A 2231. számú rendelkezés az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 2015 júliusában került alkalmazásra, amely által érvényesítették a JCPOA nukleáris megállapodást Irán és hat másik ország között.

Az arab miniszteri négyes bizottság egyben felszólította a világhatalmakat, hogy amennyiben Irán megszegi a rendelkezést, újra vezessenek be az országgal szembeni szankciókat, továbbá rosszallását fejezte ki Irán arab belügyekbe való beavatkozása miatt, azzal érvelve, hogy Teherán aláássa a régió stabilitását.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Bahram Qassemi elutasította a nyilatkozatot, mivel az szerinte “teljességgel érthetetlen, elfogadhatatlan és logikátlan”, egyben hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat szerzői semmilyen joghatósággal nem rendelkeznek a kérdésben.

“Azoknak az országoknak, amelyek a leginkább felelőssé tehetőek a jemeni invázió, pusztítás és humanitárius válság, valamint a terrorizmus és a szélsőségesség térségben történő nagyfokú terjedése miatt, fel kellene hagyniuk szégyentelen politikai táncukkal, mellyel a cionista rezsimnek akarnak kedveskedni” – mondta Qassemi Izraelre utalva.

Hozzátette, hogy a kvartettnek “tudnia kellene, hogy az „Iranofóbia” szítása sikertelen próbálkozás. “

Irán és a P5 + 1 országok – Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Németország – 2015 júliusában véglegesítette a JCPOA-t , amelyet egyszerűen csak iráni nukleáris megállapodásnak neveznek, és 2016. januárjában megkezdte annak végrehajtását. A hat ország együttesen az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország.

A JCPOA előírja az Irán ellenes szankciók visszavonását, abban az esetben, ha Irán nem folytatja katonai célú nukleáris programját. A megállapodás azonban nem terjed ki az iráni rakétaprogramra.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) többször is megerősítette, hogy Irán eleget tesz a megállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

Qassemi elmondta, hogy Irán továbbra is elkötelezett a megállapodás mellett, mindaddig, amíg érdekei biztosítottak, hangsúlyozva az Iszlám Köztársaság “konstruktív szerepét” a regionális stabilitásban és biztonságban.

Orientalista.hu – Vivkamar, Sputniknews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑