Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 04. 29.

Az Arab Liga rendkívüli ülést tart Izrael terjeszkedési szándéka miatt

2020. 04. 29.

Az Arab Liga hétfőn bejelentette, hogy rendkívüli ülést hívnak össze azért, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy egy egységes ellenállást alakítsanak ki Izrael terjeszkedő törekvésével szemben, melynek értelmében a cionista kormány annektálná a megszállás alatt lévő Nyugati Partot.

A rendkívüli ülést csütörtökre hívták össze a palesztin vezetők kérésére. Az ülést az arab államok külügyminiszterei video konferencián keresztül tartják. A koronavírus járvány miatt ugyanis nincs lehetőség a személyes találkozóra.

Az Arab Liga főtitkár helyettese, Hossam Zaki elmondta, hogy az arab külügyminiszterek annak a lehetőségét fogják megvitatni, hogy hogyan tudnának politikai, pénzügyi, jogi segítséget nyújtani a palesztin vezetés számára az izraeli tervekkel szembeni küzdelemhez.

A rendkívüli ülés összehívásáról szóló döntés az után született, hogy Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök és ellenfele Benny Gantz megegyeztek egy egységkormány létrehozásáról és arról, hogy a megszállt Nyugati Part egyes részeit annektálják, azaz az ún. ,,Izrael államhoz,, csatolják.

Ahmed Aboul Gheit, az Arab Liga főtitkára a múlt héten már egy üzenetben jelezte Antonio Guterres ENSZ főtitkár számára, hogy az izraeli tervek komoly feszültséget fognak kirobbantani a régióban.

Az ún. ,,Izrael állam,, 1967-ben, a hat napos háború során szállta meg a Nyugati Partot és azóta fokozatosan terjesztette ki fennhatóságát a területre az ott felépített illegális telepek segítségével.

Szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig kijelentette, hogy támogatják Izrael tervét a megszállt Nyugati Part egyes területeinek annektálására.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑