Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 05. 15.

Az Egyesült Államok 120 ezer katonát küldene a Közel-Keletre

2019. 05. 15.

A Pentagon bejelentette, hogy 120 ezer amerikai katona küldését tervezik a közel-keleti téségbe arra az estre, ha Irán folytatná a nukleáris fegyverek fejlesztését vagy megtámadná az Öbölben állomásozó amerikai csapatokat.

Az ezzel kapcsolatos tervek kidolgozását John Bolton, a Fehér Ház biztonságpolitikai tanácsadója rendelte el. A New York Times szerint azonban nem teljesen biztos, hogy Donald Trump amerikai elnök ekkora létszámú amerikai kontingenst küldene vissza a közel-keleti térségbe. A misszióba szánt amerikai csapatok száma sokakat meglepett, hiszen ekkora haderő vett részt Irak megtámadásában is 2003-ban.

Ez a létszám azonban nem jelenti az Irán elleni támadást, hiszen ahhoz sokkal nagyobb egységre lenne szükség.

A feszültség azonban az utóbbi időszakban fokozódott a térségben, hiszen Washington azzal vádolta Iránt, hogy részt vett az amerikai csapatok elleni támadásokban Szíriában. A múlt hónapban pedig az Egyesült Államok terrorszervezetté nyilvánította az Iráni Forradalmi Gárdát.

Teherán szerint azóta feszült ismét a két ország közötti viszony amióta a Trump kormányzat kilépett a még 2105-ben kötött nukleáris megállapodásból. Azóta pedig Washington gazdasági szankciókkal súlytja Irán békés jellegű atomprogrammját.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al- Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑