Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 05. 17.

Az Egyesült Államok elrendelte iraki követségének kiürítését

2019. 05. 17.

A múlt héten John Bolton, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy egy repülőgép hordozó hajót küldenek az Öbölbe, hogy az megvédje csapataikat egy esetleges Irán, vagy annak szövetségesei részéről érkező támadástól.

A mai napon pedig az amerikai kormányzat elrendelte az Egyesült Államok Bagdadban található nagykövetségének és Erbilben található konzulátusának kiürítését. Előreláthatólag a két érintett diplomáciai képviseleten a vízum kiadás átmenetileg szünetel. És egyenlőre azt sem lehet tudni, hogy hány alkalmazottat vonnak ki a térségből.

A kiürítés okaként Washington a várható Irán által támogatott csoportok támadását nevezte meg amerikai célpontok ellen.

Kedden az amerikai hadsereg aggodalmát fejezte ki egy Iránból érkező fenyegetéssel kapcsolatban, mely az Irakban állomásozó csapataikat érné. Egy brit katonai vezetőnek azonban kétségei vannak ezzel kapcsolatban és Teherán is csupán ,,pszichológiai hadviselésnek,, nevezte az amerikai készültséget.

Donald Trump amerikai elnök eközben szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben és akadályozná az iráni olaj eladását. Az iraki miniszterelnök Adel Abdel Mahdi azonban kijelentette, hogy tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal és Iránnal is és szerinte a retorika ellenére minden jól fog alakulni.

A hét elején Teherán is kiadott egy közleményt, melyben bejelentették, hogy nem szeretnének háborúzni az Egyesült Államokkal és nem tervezik az amerikai csapatok megtámadását a térségben.

Az amerikaiak ennek ellenére erődemonstráció céljából B-52 típusú bombázókat az és Patriot rakéta ütegeket küldtek a térségbe, hogy megvédjék az amerikai érdekeket és csapataikat.

Az amerikai kormányzat ezért bejelentette, hogy a biztonsági helyzetnek megfelelően hazahívják a nélkülözhető személyzetüket a két említett követségről és meghatározzák, hogy hány embernek kell hazatérnie az Egyesült Államokba.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (telesurenglish.net)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑