Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 09. 28.

Az Egyesült Államok szankcionálná a Szíriával kiegyező országokat

2023. 09. 28.

Az amerikai törvényhozók egy csoportja nem nézi jó szemmel azt, hogy az Egyesült Államok szövetségesei közül több ország is kiegyezett a Szíriai Arab Köztársasággal és hosszú szünet után ismét diplomáciai kapcsolatot létesített Damaszkusszal.

Két republikánus szenátor, Marco Rubio és James Risch kidolgozott egy törvényjavaslatot, amely alapján szankcionálni lehetne azon államkat, melyek ismét felvették a diplomáciai kapcsolatot Bashar Al-Assad elnökkel és a Szíriai Arab Köztársasággal. A Szíriával kiegyező országok több mint tíz évvel ezelőtt pont amerikai utasításra, sőt parancsra szakították meg a diplomáciai kapcsolatot Damaszkusszal. Sőt Washington azt is elérte, hogy az Arab Liga felfüggessze Szíria tagságát.

Az Amerikai Birodalom gyengülésével együtt azonban az arab államok elkezdtek visszatérni a tárgyalóasztalhoz és fokozatosan újra megerősítették diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal. Az utóbbi években egyre több arab állam nyitotta meg újból nagykövetségét a szíriai fővárosban.

A Szíriával újból kiegyező arab államok többsége azonban elméletileg Washington szoros szövetségese. Hiszen májusban Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok meghívására térhetett vissza Szíria az Arab Liga tagjai közé. A szomszédos Jordánia, valamint Libanon pedig együttműködik Szíriával a háború okozta menekültválság rendezésében.

Az amerikai törvényhozóknak már sikerült elérniük, hogy az Egyesült Államok kormányának törvény (Caesar Act) tiltsa meg a Szíriával történő kiegyezést. Azonban most arra kérik a Kongresszust, hogy olyan országokat szankcionáljon a Damaszkusszal meglévő kiváló kapcsolataik miatt mint, Katar, Szaúd Arábia, az Emirátusok, Jordánia, vagy éppen Törökország.

A történetben azonban sajnos nincs szó arról, hogy a Szíriában illegálisan tartózkodó amerikai csapatok mikor hagyják el az országot és mikor hagyják abba a szíriai olaj illegális kitermelését. És arról se, hogy mikor szüntetik meg a Szíriában hivatalosan nem is létező amerikai katonai bázisokat ahonnan az amerikai hadsereg támogatja a különböző fegyveres csoportok akcióit a szíriai hadsereg ellen.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑