Geopolitika

2019. 07. 31.

Az Egyesült Államok terroristákat alkalmaz az Irán elleni pszichológiai hadviselésben

Az iráni polgári védelmi szervezet parancsnoka Gholam Reza Jalali dandártábornok szerint az amerikai kormány a Mojahedin E-Khalq (MEK) nevű terrorszervezetet használja fel az Iráni Iszlám Köztársaság elleni pszichológiai hadviselésben.

A tábornok elmondta, hogy a MEK mindig is az Egyesült Államok bábja volt. A terrorszervezet a 80-as években az iraki-iráni háborúban az iraki oldalon harcolt az iráni forradalom és Khomeini imám ellen. Mostanára azonban Irak megtisztította tőlük az országot, viszont jelen vannak Albániában, ahol különböző internetes felületeken támadják Iránt. A balkáni országban rejtett oldalakról, hamis közösségi profilokról terjesztik a gyűlöletet az Iszlám Köztársasággal szemben.

A tábornok szerint az Egyesült Államok és a MEK a cyber teret használja ki az Irán ellen folytatott pszichológiai hadviselésre. A Mojahedin E-Khalq nevű szervezet több országban is terrorista csoportnak számít. Eredetileg Iránban jött létre az amerikai hírszerzés segítségével, majd 1986-ban elhagyták az országot és az ugyancsak amerikai szövetséges Szaddam Husszeinhez menekültek. Az iraki kormány pedig külön tábort biztosított számukra, hogy felkészüljenek az Irán elleni harcra.

Az iraki-iráni háborúban az irakiak oldalán harcoltak és a háború után is Szaddam Husszein szolgálatában álltak. 1991-ben segítettek az iraki hadseregnek leverni a dél-iraki síiták lázadását.

A MEK nevéhez több terror cselekmény is köthető, melyeket általában nyugati titkosszolgálatok megbízására hajtottak végre, hogy destabilizálják Irán biztonságát. A terror szervezet tevékenysége eddig több mint 17 000 iráni civil életébe került.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tasnim News)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑