Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2021. 02. 13.

Az Egyesült Államok törli a jemeni húszikat a terrorszervezetek listájáról

2021. 02. 13.

A Egyesült Államok február 16-i hatállyal törli a jemeni húszi síita mozgalmat a külföldi terrorszervezetek listájáról – jelentette be pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A döntés a súlyos jemeni humanitárius helyzet közvetett elismerését jelenti – fogalmazott Blinken.

A Reuters hírügynökség megjegyzi: a Donald Trump előző amerikai elnök kormányzatának korábbi határozatát visszavonó döntés része Joe Biden új amerikai elnök politikai irányváltásának.

Célja pedig az, hogy pedig enyhítsen a világ legsúlyosabb humanitárius válságán és fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a jemeni polgárháború lezárásának céljából.

A Biden-kormányzat, további kormányok, az ENSZ és segélyszervezetek aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a szankciók, amelyeket a húszi mozgalomra, mint terrorszervezetre vetettek ki, ellehetetlenítik az élelmiszer-szállítást, miközben egyre súlyosabb az éhínség mértéke Jemenben.

Blinken mindazonáltal közölte, hogy az amerikai szankciók érvényben maradnak a húszi mozgalom három vezetőjével, Abdul-Málik al-Húszival, Abd al-Hálik Badr al-Húszival és Abdullah Jahja al-Hakímmal szemben.

Az amerikai külügyminiszter utalt ugyanakkor arra: Washington továbbra is “közelről figyeli” a mozgalom tevékenységeit és vezetőit, különösen azokat, akik felelősek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók elleni támadásokért vagy a Szaúd-Arábia elleni rakétatámadásokért. Az Egyesült Államok továbbra is szoros figyelemmel követi az Anszárallah tevékenységeit – jelentette ki Blinken, a húszik hivatalos elnevezését használva.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a körülbelül 28 milliós lakosság mintegy 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

A húszik szóvivője egy pénteki Twitter-bejegyzésben arról számolt be, hogy a mozgalom dróncsapást mért a szaúdi Abhá nemzetközi repülőtérre és a Hálid király légi támaszpontra. Szaúd-Arábia egyelőre nem reagált a bejelentésre. A síita lázadók szerdán is támadást intéztek ugyanez ellen a repülőtér ellen, annak a támadásnak a következtében kigyulladt egy polgári repülőgép.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑