Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egyiptom

2019. 03. 08.

Az egyiptomi rendőrség hét terroristával végzett egy tűzharc során Kairóban

2019. 03. 08.

Az egyiptomi belügyminisztérium sajtótájékoztatója szerint a rendőrség alakulatai hét terroristával végeztek egy tűzharc során Kairó Október 6 nevű külvárosában. A tájékoztató szerint a terroristák a Muszlim Testvériséghez köthető ,,Hasm,, nevű szervezethez tartoztak.

,,Az egyiptomi nemzetbiztonsági szolgálatok olyan információt kaptak, hogy a Hasm szervezethez köthető terroristák rögtönzött robbanóeszközzel (IED) kívánnak merényletet elkövetni csütörtökön.,,

A rendőrség ezért ellenőrző pontokat állított fel és sikerült megállítania azt a fehér színű kis teherautót, mely a terroristákat szállította. Az ellenőrzés során a szélsőségesek tüzet nyitottak az ellenőrző pontra és a tűzharc során egy rendőr megsebesült.

A terroristák közül hárman elektronikai karbantartó munkásnak voltak öltözve. Ők a tűzharc során a helyszínen meghaltak. További négy terroristával a rejtekhelyként szolgáló lakásban végeztek az egyiptomi rendőrök. Az ott kialakult tűzharc során szintén megsebesült egy rendőr. A tűzharc után a rendőrök fegyvereket, lőszert és robabnóeszközöket foglaltak le a kisteherautóban és a lakásban.

Az egyiptomi rendőrség több ilyen összecsapásban is részt vett az elmúlt időben ugyanis a Harakat Sawaad Masr nevű terror szervezet 2016-óta aktív az országban. A szervezet az utóbbi időben több támadásért is vállalta a felelősséget, melyek során elsősorban a biztonsági erők tagjait vették célba.

Az egyiptomi kormány a Hasm szervezetet a betiltott Muszlim Testvériséghez köti. Habár a Muszlim Testvériség tagadja, hogy kapcsolatban állna bármiféle terrorista csoporttal. A Hasm csoportot az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is terror szervezetnek nyilvánította. Az egyiptomi kormány pedig a biztonsági helyzet megerősítése céljából növelte a rendőri egységek jelenlétét elsősorban a templomoknál és a turisták által látogatott helyeken.

Az Orientalista.hu helyi beszámolója szerint az eset után jelentősen megemelték a rendőri készültséget, mely Kairóban észrevehető. Helyi források szerint a szélsőséges fegyveres csoport tevékenysége nem kifejezetten az Október 6 városrészhez köthető, ugyanis a szélsőségesek a városrész és a Fayoum oázis között elterülő sivatagos területeket használják rejtekhelyként.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Kairó

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑