Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2022. 07. 16.

Az Emirátusok nem csatlakozna egy Irán elleni szövetséghez

2022. 07. 16.

Az Egyesült Arab Emírségek nem kíván egy Irán ellen alakuló “tengely” része lenni – jelentette ki pénteken az emírségek külügyi államminisztere.

Jóllehet tevékenységével Irán nem segíti a diplomáciai erőfeszítéseket, Abu-Dzabi igyekszik javítani Teheránhoz fűződő kapcsolatain, és azon dolgozik, hogy nagykövetet küldjön Iránba – fogalmazott Párizsban újságíróknak nyilatkozva Anvar Gargás. Hozzátette: Abu-Dzabi nem támogatja az Iránnal szembeni agresszív fellépést.

Kiemelte mindazonáltal, hogy az emírségek támogat minden olyan kezdeményezést, amely megvédi az országot drón- és rakétatámadásoktól, amennyiben az ilyen kezdeményezés “nem irányul egy harmadik ország ellen”.

Gargás az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján hétfőn kezdődő franciaországi látogatása előtt beszélt a két ország viszonyáról, Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútja közepette.

Biden csütörtökön találkozott Jaír Lapid izraeli miniszterelnökkel, a találkozót követően az izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael és az Egyesült Államok nem tűri, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. Közölte: meg fogják akadályozni az iráni nukleáris törekvéseket.

Lapid korábban azt is elmondta, hogy egy az iráni nukleáris törekvéseket megakadályozó nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik. Az emírségek 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmény keretében – az Egyesült Államok közvetítésével – normalizálta kapcsolatait Izraellel.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑