Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 11. 21.

Az ENSZ BT felhatalmazást adott az Iszlám Állam és a Nuszra Front elleni katonai akcióra

2015. 11. 21.

Az Iszlám Állam (IÁ) és az Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).  – közölte az MTI.

Az egy héttel a párizsi terrortámadások után, francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira.

Oroszország, amely támogatta a franciák által benyújtott határozatot, szerdán maga is egy tervezetet terjesztett elő, ezt azonban ezúttal nem vitatta meg a BT. Nyugati diplomaták szerint az orosz dokumentum túlságosan széleskörűen határozta meg a terrorizmust, mivel egyes fegyveres csoportokat a nyugati államok is támogatnak.  Mint például a Szíriai Szabad Hadsereget (FSA) vagy az Iszlám Hadsereget, akik gyakran közös hadműveleteket hajtana végre a Nuszra Fronttal. Tavasszal a  Nuszra Front és az FSA közös akció során török támogatással foglalata el IDleb tartomány nagy részét.

Oroszország szerint az általa szorgalmazott határozat blokkolása politikai rövidlátásra vall, ezért továbbra is törekedni fog annak elfogadtatására.

A világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve Párizs indítványát azt megelőzően szavazta meg, hogy Francois Hollande a jövő héten diplomáciai kampányba kezd a nagyhatalmak IÁ elleni fellépésének egyesítésére. A francia elnök kedden Washingtonban, csütörtökön pedig Moszkvában tárgyal majd.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑