Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2015. 11. 01.

Az ENSZ főtitkár szerint csak a szír nép dönthet Assad sorsáról

2015. 11. 01.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára Ban Ki-Mun ismételten kijelentette, hogy csak a szíriai nép számára megengedett, hogy döntsenek Bashar Al-Assad szír elnök jövőjéről.

„Bashar Al-Assad jövője csak a szír nép által dönthető el,”  – mondta szombaton a spanyol lapoknak adott interjújában Ban Ki-Mun.

A megjegyzések egy nappal azután láttak napvilágot miután a nemzetközi tárgyalások folytatódtak a szíriai válsággal kapcsolatban, az osztrák fővárosban, Bécsben.

Az ENSZ főtitkár azt is megjegyezte, hogy a válság rengeteg áldozatot és rengeteg pusztítást okozott eddig is, ezért széleskörű erőfeszítésre hívta fel a figyelmet a tárgyalások terén.

„A szír kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Assad elnök részt vegyen (bármilyen átmeneti kormányban), de mások, főleg a nyugati országok nem mondhatják azt, hogy Assadnak nincs helye Szíriában.” – mondta Ban Ki-Mun.

A főtitkár hozzátette, hogy a Szíria tárgyalásokban résztvevőknek nem Assad jövőjére kellene fókuszálniuk, hanem az igazi problémákra, mint például a terrorizmus elszaporodása.

Teljesen tisztességtelen és ésszerűtlen az, hogy a résztvevők az egész tárgyalást egy személy jövőjéről való vita irányába terelik, és ez elfogadhatatlan, mondta.

„De minek okán elvesztegettünk 3 évet, több mint 250000 halott és 11 millió otthonát elhagyni kényszerülő ember lett ennek az eredménye, nem beszélve arról, hogy több mint ezer kórház, iskolák, infrastruktúrák lettek lerombolva. Nem vesztegethetünk  több időt.

A bécsi tárgyalások végén a felek kifejtették, hogy a lényeges vélemény különbségek megmaradtak, de szükségszerű volt elérni azt, hogy diplomáciai tárgyalásokkal elinduljanak a megoldás útján.

Egyes források szerint , a résztvevők felkérték az ENSZ-t, hogy hozza össze a szíriai kormány képviselőit és az ellenzéket, hogy egy politikai folyamatot indítsanak el, amiben egy szekuláris átmeneti kormány létrehozását, új alaptörvény és előrehozott választást von maga után.

A nemzetközi ülést Bécsben tartották meg ahová most először kapott meghívást az Iráni Iszlám Köztársaság képviselete mellet, a nagyhatalmak külügyminszterei mellet számos közel-keleti ország is képviseltette magát , mint például Szaúd-Arábia, Törökország, Katar, Egyiptom, Egyesült Arab Emirátusok, Irak, Libanon és Omán.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑