Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Közel-Kelet

2019. 11. 02.

Az ENSZ nem tudja hivatalosan megerősíteni Bagdadi halálát

2019. 11. 02.

Az ENSZ hivatalosan nem tudja megerősíteni, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, Abu Bakr Al-Bagdadi meghalt. Ezt Farhan Haq, az ENSZ főtitkár helyettes szóvivője jelentette ki október 28-án.

,,Tudomásul vettük az Egyesült Államok elnökének bejelentését Abu Bakr Al-Baghdadi, az ENSZ által is terror szervezetnek minősített Iszlám Állam vezetőjének halálhírével kapcsolatban.,,…. ,,Azonban személyesen nem tudjuk megerősíteni ezt az információt.,,

A szóvivő szerint több forrásból is kapnak információkat, melyek valóság tartalmával kapcsolatban még meg kell győződniük. Ezen kívül folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal is.

Donald Trump amerikai elnök október 27-én jelentette be, hogy az amerikai hadsereg egyik műveletének során végeztek Baghdadival Szíriában. És az Idlib kormányzóságban végrehajtott akcióban más terrorista vezetők is meghaltak.

Az akcióval kapcsolatosan Trump megköszönte Szíriának, Törökországnak és Oroszországnak az akcióhoz nyújtott segítséget.

Az orosz védelmi minisztérium még aznap kijelentette, hogy nincs megbízható forrásból származó információjuk azzal kapcsolatban, hogy Baghdadi valóban meghalt volna. Az oroszok ráadásul nem járultak hozzá, hogy Szíria felett megnyissák a légteret az amerikai erők számára.

A történettel kapcsolatban azonban az amerikaiak kezdenek ellentmondásokba keveredni és lassan már népmesei elemeket szőnek az események közé.

A történettel kapcsolatban leginkább egy kutya keltette fel a sajtó érdeklődését, melyről Trump elnök azt állította, hogy a speciális katonai kutya volt az akció egyedüli sérültje, de már jobban van. Állítólag ő fogta el Baghdadit, azonban korábban az amerikai vezetés azt állította, hogy a terrorista vezér felrobbantotta magát egy öngyilkos mellény segítségével.

Az ügy másik érdekessége Baghdadi azonosítása. Ezzel kapcsolatban az amerikaiak azt állították, hogy egy kém ellopta a terrorista vezér alsóneműjét és az abból vett DNS minta alapján azonosították. Ez azonban napokkal Baghdadi meggyilkolása előtt történt.

A legérdekesebb kérdés azonban a holttest hollétének a kérdése. A Fehér Ház információi szerint Abu Bakr Al-Baghdadi megölése után a testét egy amerikai katonai bázisra vitték azonosítani, majd pedig a holttestet a tengerbe dobták, megadva az iszlám vallás szerinti végtisztességet.

Ez a történet azonban nagyon hasonlatos a 2011-es Oszama Bin Laden meggyilkolásával kapcsolatos eseményre. Abban az időben az Obama kormányzat hasonlóképpen titkolózott és nem hozott nyilvánosságra képeket az eseménnyel kapcsolatban és semmi olyan bizonyítékkal nem tudtak előállni, mely alátámasztotta volna az amerikaiak verzióját az esettel kapcsolatban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑