Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 04. 23.

Az ENSZ szerint sem követett el népirtást Oroszország az ukrajnai hadművelete során

2022. 04. 23.

Az ENSZ visszautasította Kijev és Washington azon vádjait, amelyek szerint Oroszország ukrajnai katonai művelete során elkövetett tettei népirtásnak minősülnek -írta meg az Orosz Hírek.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának (OHCHR) szóvivőjét pénteken újságírók kérdezték meg a témában.

“Nem, nem dokumentáltunk olyan mintákat, amelyek [népirtásnak] minősülnek” – válaszolta.

Shamdasani rámutatott, hogy “számos ilyen jogi minősítés – az emberiesség elleni bűncselekményeket és a népirtást – végső soron egy bíróságnak kellene megállapítani”.

Az ENSZ saját meghatározása szerint a “népirtás” magában foglalja “a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges elpusztítására irányuló szándékkal elkövetett cselekményeket”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “népirtással” vádolta Moszkvát a Kijev külvárosában, Bucsában történtek után, ahol április 1-jén, néhány nappal az orosz csapatok kivonulása után számos holttestet találtak, amelyeken kivégzésre utaló nyomokat fedeztek fel.

Oroszország, amely ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Ukrajnában nem támad meg civileket, kizárólag katonai célpontokat, visszautasította a vádakat, és azzal vádolta Kijevet, hogy megrendezett provokációt szervezett.

Joe Biden amerikai elnök azonban úgy döntött, hogy követi Zelenszkijt, és szintén “népirtással” vádolta Moszkvát, valamint azzal, hogy “megpróbálja kiirtani az ukrán lét gondolatát”.

A durva megjegyzések Washingtonban is meghökkenést váltott ki, az NBC jelentése szerint az amerikai hírszerző ügynökségeknek akkoriban sem voltak ilyen információik. Két külügyminisztériumi tisztviselő is panaszkodott a televíziónak, hogy Biden szavai “megnehezítették a számukra, hogy hitelesen végezzék a munkájukat”, mivel a háborús bűnök hivatalos megállapítása a tárca feladata.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑