Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 03. 19.

Az ENSZ szerint Szúad-Arábia gyilkolja a legtöbb civilt Jemenben

2016. 03. 19.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség kétszer annyi civil áldozatért felelős, mint az összes többi harcoló erő Jemenben együttvéve – jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken.

A jemeni Haddzsa tartomány al-Hamísz településén kedden végrehajtott koalíciós légitámadásról azt mondta: ez volt az egyik legsúlyosabb incidens azóta, hogy tavaly március végén a katonai szövetség megkezdte beavatkozását Jemenben.

A légicsapásokat egy piacra mérték a katonai repülőgépek, legkevesebb 119 ember meghalt, köztük 22 gyermek.

Husszein mélységesen elítélte a civil életeket követelő támadást.

A főbiztos azt mondta, hogy adataik szerint a koalíció légi hadműveleteinek megkezdése óta több mint 3200 civil halt meg és mintegy 5700 sebesült meg Jemenben.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben a koalíció egyebek mellett kórházakra, iskolákra, esküvőkre és több száz otthonra mért csapásokat, s a nemzetközi közösség felhívásai ellenére ezek a “szörnyű incidensek” továbbra is “elfogadhatatlan rendszerességgel” fordulnak elő.

Hangsúlyozta, hogy az ígéretek ellenére a koalíció részéről nem történt előrelépés az incidensek kivizsgálásában.

Husszein elmondta: azok a munkatársai, akik a keddi támadás helyszínén jártak, nem találták semmi jelét annak, hogy fegyveres cselekmény vagy katonai létesítmények lettek volna ott a légicsapások idején.

Utalt arra, hogy a koalíció tagjai háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el.

Ahmed Aszíri dandártábornok, a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy nagyszabású hadműveletük a végéhez közeledik Jemenben, a harcok szinte teljesen véget értek a szaúdi-jemeni határ mentén. Hozzátette azt is, a továbbiakban az lesz a fő feladat, hogy stabilizálják az ország biztonságát és újjáépítsék Jement.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑