Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2017. 11. 27.

Az ENSZ valószínűleg rendkívüli ülést fog tartani a rohingják helyzetéről

2017. 11. 27.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) várhatóan rendkívüli ülést tart december elején a rohingja muszlimok ellen Mianmarban elkövetett gyilkosságok, nemi erőszak és egyéb bűncselekmények ügyében – közölték hétfőn ENSZ-források.

“Lesz egy rendkívüli ülés december 5-én” – közölte a Reuters brit hírügynökséggel a világszervezet egy magas rangú tisztségviselője. Az OHCHR tájékoztatási tisztségviselője, Rolando Gómez nem tudta megerősíteni az e dátumról szóló híreket, ugyanakkor megjegyezte: “Vannak arra irányuló lépések, hogy egy rendkívüli gyűlést hívjanak össze az ország emberi jogi helyzetét illetően”.

Ahhoz, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze az OHCHR 47 tagállamából legalább 16 kérése szükséges, ami ritkának számít.A kezdeményezést Banglades mellett a többi, muszlim-többségű tagállam is támogatni fogja várhatóan.

Az OHCHR által márciusban létrehozott tényfeltáró csoport októberben közzétett jelentése szerint a nyugat-mianmari Arakán államban a mianmari fegyveres erők módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiűzése, visszatérésük megakadályozása volt.

A délkelet-ázsiai országból augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől. A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvak gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nők tömegét erőszakolták meg “tisztogató” akciójuk során, amelybe a hadsereg augusztus végén kezdett rohingja felkelők összehangolt támadását követően.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑