Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 01. 15.

Az érintettek nélkül kezdődött meg a párizsi izraeli-palesztin konfliktus konferenciája

2017. 01. 15.

Szimbolikus nemzetközi konferencia kezdődött vasárnap Párizsban az izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében. A találkozó célja, hogy a nemzetközi közösség megerősítse, elkötelezett a kétállami megoldásban, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásában.

A francia fővárosban több mint hetven ország képviselteti magát, de sem az izraeliek, sem a palesztinok nincsenek jelen. Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.

“Azért vagyunk itt, hogy erőteljesen kimondjuk, kizárólag a két állam megoldás lehetséges” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter megnyitó beszédében.

“Franciaországot semmi más nem motiválja, minthogy hasznos legyen a béke szempontjából, és hogy ne vesztegessük az időt” – tette hozzá. A francia diplomácia vezetője figyelmeztetett az erőszak ismételt kirobbanásának veszélyére a régióban.
A francia diplomácia azonban a nemzetközi közösségnek is üzenni kíván öt nappal azelőtt, hogy Donald Trump átveszi a hatalmat az Egyesült Államokban. A megválasztott republikánus amerikai elnök kiszámíthatatlannak és túlságosan Izrael-barátnak ítélt nyilatkozatai a kérdésben ugyanis nyugtalanítják a nyugati diplomaták egy részét

John Kerry leköszönő amerikai külügyminiszter részt vesz a párizsi konferencián, jelen van továbbá António Guterres ENSZ-főtitkár és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. A párizsi találkozó zárónyilatkozata a két állam létrehozása mellett foglal majd állást, feltehetően emlékeztet a kérdésben született nemzetközi állásfoglalásokra, elsősorban az ENSZ-ére. A találkozó előtt diplomaták arra viszont nem tudtak választ adni, hogy Jeruzsálem státuszának kérdése szerepel-e majd a szövegben, illetve bármilyen üzenet az új amerikai adminisztrációnak.

Elemezők szerint a párizsi értekezletnek várhatóan nem lesz semmilyen következménye, ugyanakkor része az izraeli-palesztin válságot illetően az utóbbi időben született nemzetközi megnyilatkozásoknak, amelyek közül a legfontosabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 23-án elfogadott határozata felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑