Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 02. 28.

Az EU menekültügyi biztosa szerint 10 napunk van elkerülni a katasztrófát

2016. 02. 28.

Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság menekültügyi biztosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha 10 nap alatt nem jön ki valami megoldással Brüsszel, akkor „az egész rendszer össze fog dőlni.”

Megemlítette továbbá, hogy Görögország és a Balkán nagyon közel van egy humanitárius válság kirobbanásához. A különböző országok improvizáló, ad-hoc jellegű reakciói a migránsválságra csak még tovább élezik a helyzetet.

„Az első negatív hatások már láthatóak. Mindannyiunknak közös a felelőssége a szomszédos államaink felé, legyenek EU tagállamok vagy EU-n kívüliek, de a határainkon átözönlő kétségbeesett emberek iránt is.”

Negatív hatások alatt valószínűleg a Görögországban felgyülemlett tömeget érti, akik a határlezárások miatt kénytelenek voltak ott ragadni.

Hét európai állam már visszavezette a határellenőrzéseket a széttöredező schengeni övezetben, nagy nyomást helyezve Görögországra, amely nem képes a Törökországból érkező tömeget továbbsepregetni a Balkán irányába – írja a Reuters.

Yannis Mouzalas, a görög bevándorlásügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „Görögország nem lesz Európa Libanonja.”

Eközben Törökország gyakorlatilag zsarolja Európát a migránsokkal. „Bármikor meg tudjuk nyitni a kapukat Görögország és Bulgária felé. Fel tudjuk tenni őket buszokra” – mondta Erdogan még tavaly novemberben Jean Claude Junkernek és Donald Tusknak a G20 konferencián.

A félelmek csak erősödnek azzal, hogy közeledik a tavasz, és a melegebb időjárás újabb lökést adhat a menekültek tömegeinek. Jean Aselborn, Luxembourg külügyminisztere foglalta össze a legfrappánsabban: „A kilátások sötétek… Nincsenek többé irányelveink. Haladunk az anarchia felé.”

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑