Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 11. 11.

Az EU nem vesz részt a szíriai menekültek visszatéréséről szóló konferencián

2020. 11. 11.

Az Európai Unió és tagországai nem vesznek részt a szíriai menekültek visszatéréséről szóló, orosz szervezésű kétnapos konferencián, véleménye szerint ugyanis a biztonságos hazatérésnek nincsenek meg az alapvető feltételei – közölte Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Borrell a közleményében kijelentette, az Európai Unió véleménye szerint a menekültek és a belső menekültek biztonságos, önkéntes, méltóságteljes és fenntartható visszatéréséhez mindenekelőtt a védelmi és biztonsági feltételek megteremtése szükséges, összhangban a nemzetközi joggal.

Kiemelte: egy ilyen konferencia megrendezése korai. Noha a hazatérés egyéni döntés, a Szíriában jelenleg fennálló körülmények nem teszik lehetővé a széleskörű önkéntes visszatérést – tette hozzá.

Szíriát az Egyesült Államok és az Európai Unió által hozott szankciók sújtják aminek legnagyobb elszenvedői a hazájukban maradt civil lakosság és a visszatérni akaró menekültek.

az elmúlt eg évben a szankciókat  még jobban szigorították így az amúgy is meggyengült szíriai líra hiperinflációba kezdett, ami végképp mélyszegénységbe taszította a tíz éve háborútól szenvedő civileket.

Ezen okok miatt valóban nehéz körlümények között élnek a szírek. A európai és amerikai szankciók miatt nehezen indul meg az újjáépítés, aminek következtében gyengék a szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑