Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2019. 01. 31.

Az EU-országok megkerülnék az Irán elleni amerikai szankciókat

2019. 01. 31.

Alternatív fizetési mechanizmussal akarják megkerülni az európai államok az Irán elleni amerikai szankciókat. Az Egyesült Államok 2018 májusában vonult ki az atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi szerződésből és szankciókat vetett ki a perzsa államra. Donald Trump amerikai elnök figyelmeztetett, ha az EU kijátssza az amerikai rendszert, komoly büntetésre és pénzbírságra számíthat.

Élénk figyelemmel figyeli a Fehér Ház azokat az európai törekvéseket, melyek célja, hogy könnyebbé tegyék az üzletelést Iránnal. Ezt egy alternatív fizetési mechanizmus segítségével tennék, amelynek kidolgozása már 2018 szeptemberében megkezdődött, és amely a következő napokban el is készülhet.

„A következő napokban egy független európai pénzügyi intézményt fogunk létrehozni Nagy Britannia, Németország és Franciaország együttműködésével. Az egyezményt a következő néhány napban írjuk alá, hogy aztán e független intézmény segítségével folytathassuk Iránnal a kereskedelmet, akkor is ha azt az USA nem akarja” – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Németország, Franciaország, Oroszország és Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok is részese volt annak az Iránnal kötött 2015-ös egyezségnek, ami az iráni atomprogram békés alkalmazását hivatott garantálni. Cserébe a perzsa állammal szemben feloldották a szankciókat. Csakhogy az amerikai elnök 2018 májusában kivonta ebből országát, arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja be kötelezettségeit. Az új amerikai szankciók az iráni bankokat, a hajózást és az energetikai szektort érintik, embargóval sújtva az olajexportot.

„Az Egyesült Államok területen kívüli szankciókat vetett ki Iránra. Ez azt jelenti, hogy a mi vállalataink nem tudnak Iránnal kereskedni, mert egészen egyszerűen nem kapnak fizetést, hiszen minden pénzügyi tranzakció az amerikai bankokon és befektetéseken keresztül zajlik” – nyilatkozta a francia külügyminiszter.

Az EU jelezte, hogy az új mechanizmust csak humanitárius célú tranzakciókra használnák. Az Egyesült Államok azonban attól tart, hogy az felhasználható LESZ más fajta ügyletek lebonyolítására is, és elég sikeres lehet ahhoz, hogy versenyre keljen a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerrel.

Le Maire szerint ezzel az egyezménnyel Európa megmutatja, hogy képes ellenállni a két nagyhatalom, az USA és Kína nyomásának. Az európai terv megvalósítása azonban feszültséget okozhat az európai-amerikai kapcsolatokban.

HírTV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑