Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 04. 10.

Az EU újra szankcionálja az iráni Tejarat Bankot és 32 hajózási társaságot

2015. 04. 10.

Az Európai Unió ismét szankciókat vezet be az iráni Tejarat Bank és 32 hajózási társaság ellen, mindössze néhány nappal azután, hogy Iránnak sikerült elérnie egy kölcsönös megállapodást az USA és az EU képviselőivel Teherán nukleáris programjáról.

Az intézkedést az Európai Unió április 7-én tette közzé a hivatalos lapjában, és annak ellenére hozta meg, hogy Európa második legmagasabb szintű bírósága januárban elrendelte az iráni szervezetek befagyasztott pénzeszközeinek a feloldását.

Az Európai Unió Törvényszéke január 22-én oldotta fel az illegális szankciókat, amelyeket az európai blokk 28 tagja szabott ki a Tejarat Bank ellen, mondván, az EU nem indokolta meg kellően az iráni bank vagyona és gazdasági erőforrásai befagyasztásának okait.

A bíróság egy külön döntésében megsemmisítette a 40 iráni hajózási társaság és az Iráni Iszlám Köztársaság Tengerhajózási Társaságához (IRISL) kapcsolódó cégek tilalmát is.

Az EU az új határozatában új jogi alapokkal élt, hogy szankciókkal tudja sújtani az iráni bankot és a 32 hajózási társaságot az Európai Unió hivatalos oldalán szerdán nyilvánosságra hozott lista szerint. Nyolc iráni hajózási társaság neve, amelyeket korábban az illegális szankciókkal sújtottak, most nem szerepel az új listán.

“A Tejarat Bankot fel kell venni újra a fenti személyeket és szervezeteket korlátozó intézkedések hatálya alá új indokok alapján” számol be a hivatalos lap, hozzátéve, “az új indokolások alapján az említett 32 szervezetet fel kell venni újra a fenti személyek és szervezetek korlátozó intézkedések hatálya alá.”

“Ez a rendelet az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetés napján lép hatályba”, hozzátéve, hogy “Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.”

“A Tanács úgy határozott, hogy a megszorító intézkedéseket” amelyek az iráni vállalatokat és a bankot sújtják “2016. április 13-áig meg kell újítani.”

Állítások szerint a szankciókat az iráni nukleáris energia program miatt szabták ki, és megkerüli az Egyesült Államok által vezetett Irán elleni illegális szankciókat.

Az EU mostani lépése egy héttel a Lausanne-ban lévő maratoni tárgyalásokat követően jött, amely tárgyalásokon Irán és a hat tagú P5 + 1 csoport; Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Németország közös közleményt adott ki április 2-án Teherán nukleáris programjával kapcsolatos kölcsönös megállapodás megszületéséről. Irán és tárgyalópartnerei most az Iszlám Köztársaság végső és átfogó megállapodást készítik elő, melynek a kijelölt határideje június 30.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press Tv)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑