Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 10. 01.

Az Euronews utánajárt -Nem létezik a titkos iráni nukleáris raktár, amiről Netanjahu beszélt

2018. 10. 01.

Egy állítólagos titkos iráni nukleáris raktár képét mutatta be Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ közgyűlésének.

Az Euronews iráni tudósítója ellátogatott a helyszínre, Turkuzábádban, ahol Benjamin Netanyahu állítása szerint Irán egy titkos nukleáris raktárat üzemeltet.

Az Euronews tudósítója úgy találta, hogy az állítólagos titkos raktár őrzésének elemi feltételei sem adottak, szinte lehetetlennek tűnik, hogy itt fontos katonai létesítmény legyen. Néhány biztonsági kamerán és egy morcos őrön kívül – aki a sajtó érdeklődésén bosszankodva kővel dobta meg az Euronews operatőrét – semmi nem biztosítja a helyszínt, az pontosan olyannak tűnik, mint a környékbeli szőnyegtisztító üzemek.

Valaki megvezethette Netanyahut ezzel a tippel. Nézze meg ezt a helyet. Ez semmi. A tulajnak még annyija sincs, hogy vizet igyon. Közműtartozás miatt elzárták a vizet. És itt gyártanák az atombombát? – vélte egy helyi férfi.

– Izrael mindig is ellenünk volt, most is háborúzni akarnak. Nem nehéz kettőt meg kettőt összeadni – magyarázta egy nő.

– Izrael azért állít ilyeneket, hogy elterelje az emberek figyelmét más dolgokról. Tudják, hogy nagy a gazdasági nyomás az embereken, próbálnak rátenni, hogy az emberek kiábránduljanak a rendszerből – vélekedett egy másik megkérdezett helyi lakos.

Izrael szerint a raktárat kiürítették. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tizenkétszer ellenőrizte Iránt az, és nem találta nyomát tiltott tevékenységnek.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑