Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 03. 09.

„Az Európa-projekt kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve”

2016. 03. 09.

Meglepő őszinteség a Stratfor intézet elemzésében

Mark Fleming-Williams, a Stratfor elemzője legújabb cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unió – részben történelmi okokból kifolyólag – már az elejétől kudarcra volt ítélve. Az európai nemzetek nemcsak folyamatosan háborúztak egymással, de írásos feljegyzéseket is készítettek ezekről a háborúkról, hogy minden jövőbeni generáció tudjon róla, az őseit milyen formában károsították meg a szomszédos népek. Egy olyan kezdeményezés, amely 70 év alatt akarja eltörölni ezt az évezredek alatt kialakult rendszert, eleve heves ellenállásba fog ütközni a nemzetállamok részéről, és végül a kezdeményezés elbukik. Ebbe az irányba tartunk jelenleg.

Végül a nemzeti érdekek mindig előbbre kerülnek a szupranacionális érdekeknek. Ezt láthatjuk a görög válságnál is – ami az euró bevezetésének egyenes következménye-, ugyanis az északi államok segítésnyújtási hajlandósága csak ideig-óráig mutatkozik meg, egy bizonyos szintet azonban nem hajlandóak túllépni.

Az idén júniusra tervezett szavazás Nagy-Britannia kilépéséről egészen 2004-ig nyúlik vissza, amikor az EU kibővítésével a lengyel és egyéb kelet-európai munkások elárasztották a brit szigeteket. A menekültválság következményeként felhúzott kerítéseknél és a határellenőrzés visszaállításánál szintén azt láthatjuk, hogy egy-egy ország a saját érdekét helyezi előtérbe a kollektív érdek helyett.

A jövőre tekintve a szerző véleménye szerint az EU fel fog bomlani, de vélhetően Németország, Franciaország és a Benelux államok továbbra is szoros egységet fognak alkotni.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑