Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 15.

Az Európai Unió két héttel meghosszabbította az Iránnal szembeni szankciók felfüggesztését

2016. 01. 15.

Az Európai Unió csütörtökön további két héttel meghosszabbította az Iránnal szemben korábban elrendelt szankciók felfüggesztését, hogy Teheránnak legyen ideje teljesíteni a nagyhatalmakkal tavaly kötött nukleáris megállapodás feltételeit – jelentette be az Európai Unió Tanácsa.

Az EU a Teherán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) közötti megállapodás megkötése után, július 14-én újabb hat hónappal meghosszabbította az Irán elleni büntetőintézkedések korábban elrendelt felfüggesztését, s ennek a határideje járt volna le csütörtökön. – közölte az MTI.

A gazdasági korlátozások felfüggesztését január 28-ig hosszabbították meg az EU-tagországok. Névtelenséget kérő uniós diplomaták azonban arra számítanak, hogy már jóval ezen határidő előtt el fogják törölni a perzsa államot sújtó szankciókat.

A tanács közleményében kiemelték, a büntetőintézkedések teljes eltörlése azután várható, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) meggyőződik arról, hogy a teheráni vezetés maradéktalanul teljesítette a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

Diplomáciai források szerint erre akár már pénteken sor kerülhet. “Minden készen áll a szankciók hatályon kívül helyezésére, ha egyszer úgy ítélik, hogy Irán az egyezménynek megfelelően teljesítette a kötelezettségeit” – mondta egy EU-diplomata.

Az iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat.

Az Európai Unió 2014 januárjában függesztette fel az Irán elleni gazdasági szankciók egy részét. A korlátozások feloldására az iszlám köztársasággal 2013 őszén kötött, Teherán atomprogramjának megfékezését célzó ideiglenes nemzetközi megállapodás értelmében került sor.

A nyugati hatalmak és Irán között több mint tíz évvel ezelőtt robbant ki diplomáciai konfliktus, mert Irán békés célú atomprogram fejlesztésbe kezdett. A Nyugat attól tartott, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre akar szert tenni, amit Teherán cáfolt, s váltig állította: atomprogramja csakis békés jellegű, energiatermelési és tudományos célokat szolgál.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑