Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 19.

Az IÁ helyett iraki katonákat bombáztak le a szövetségesek

2015. 12. 19.

Tíz iraki katona megsebesült vagy meghalt pénteken Bagdadtól nyugatra a Washington által vezetett szövetségesek légicsapásában az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcot felügyelő iraki műveleti parancsnokság közleménye szerint.

A közleményben a műveleti parancsnokság rámutatott: a légicsapást az IÁ ellen intézték, de a közelben iraki kormánykatonák harcoltak, mindkét oldalon voltak áldozatok. A szövetségesek több mint egy éve nyújtanak támogatást az iraki vezetésnek a Bagdadtól északra és nyugatra jelentős területeket megszálló szélsőséges iszlamista csoport elleni harcban.

Katonai illetékesek szerint az incidens déltájban történt a dzsihadisták kezén lévő Fallúdzsától délre. Az iraki erők az IÁ állásai felé nyomultak előre, de a rossz időjárás miatt az iraki légierő nem tudott nekik támogatást nyújtani. Ezért kérték a nemzetközi szövetség támogatását. Ez utóbbi két légicsapással támadta az ellenséget, amelyek jelentős veszteségeket okoztak – olvasható a közleményben, amely szerint a légicsapások révén az iraki haderő gyorsan megközelíthette az ellenséget.

A következő, harmadik légicsapás azonban nem vette figyelembe az iraki katonák előrenyomulását, így az iraki kormányerők körében is voltak veszteségek. A közlemény szerint egy tiszt és kilenc katona halt meg, illetve sebesült meg, de pontosan nem közölték a halottak, illetve a sebesültek számát.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑