Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 10. 11.

Az IÁ kezében van az iraki régészeti kincsek sorsa elpusztítani vagy eladni

2014. 10. 11.

Az arab sajtó szerint, miután az Iszlám Állam (IÁ) elfoglalta Irak északi régióit, a történelmi emlékeket és régészeti leleteket a feketepiacra vitték. A dzsihád tagjai nyereséggel értékesítik azokat közvetítők segítségével.

A fegyveresek azonnal felfigyeltek a régészeti leletekre, hiszen ez egy állandó bevételforrást jelent. Amikor Irak északi részén az IÁ bevonult Moszulba és elfoglalta Nineviát, több száz régészeti ásatási helyszín hullott a fegyveresek ölébe.

Az Oroszország Ma Rádiónak adott interjújában Hamed Abdel Razzak, a híres iraki régiségszakértő a következőket mondta:
– Moszulban az ókori kulturális leletek a kalapács és az üllő közé kerültek. Egyrészről ott van a fegyveresek barbársága és tiszteletlensége, akik kifosztják a történelmi helyeket és múzeumokat, másrészről pedig a nemzetközi csempészek kapzsisága.

Moszul és Asur városa egyedülálló múzeumok a szabad ég alatt és nem is lehet összeszámolni azt a veszteséget, amelyet a barbarizmus hozott Irak kultúrájában: a több mint 2 ezer éves régészeti leleteknek egyáltalán nincs többé értékük.

Az UNESCO felszólítása, hogy a magán gyűjtők szolgáltassák vissza a hozzájuk került leleteket, nem talált válaszra. A nyugati országok többségében nincsenek olyan törvények, amelyek arra irányulnak, hogy elfogják azokat, akik más ország régészeti kincseit birtokolják. Hamed Abdel Razzak emlékeztet, hogy mennyi értékes régészeti lelet került ki Irán határain kívül:
– Természetesen létrejöttek olyan cégek, amelyeknek célja, hogy visszaszerezzék ezeket a kincseket Iraknak. Néhány leletet sikerült megtalálni és visszajuttatni az államnak, ez azonban nagyon kevés. A régészeti leletek nagy része a nemzetközi feketepiacokon cserél gazdát.

Elengedhetetlen az Interpol és a szakemberek közös erőfeszítése. Az IÁ fegyveresei nem csupán lopnak és rabolnak, hanem kiássák a sírokat, a török és a jordán vezetés pedig szemet huny afölött, hogy ezeket a kincseket az ő határaikon át csempésszék ki. A fegyveresek már bemelegítették a kezüket a szíriai nemzeti kincsekkel és az iraki leletekre is ez a sors vár.

Az iszlám súlyos félreértelmezése miatt pedig lerombolják azokat az emlékhelyeket, amelyek még az iszlám előtti korszakból maradtak ránk.
Azt pedig nem tudni, hogy hány ősi emléknek kell még elpusztulni a kezüktől.

Oroszország Hangja Ahmed Ibadov

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑