Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 05. 29.

Az idei egyiptomi parlamenti választásokat újból iszlamisták nyerhetik

2015. 05. 29.

Újból iszlamista párt nyerhet az idén esedékes egyiptomi parlamenti választásokon azok után, hogy a hadsereg két éve elmozdította és börtönbe zárta Mohamed Murszi iszlamista elnököt. – írta csütörtöki számában az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap szakértőkre hivatkozva.

A cikk szerint az Al-Núr (A fény) szalafista párt a legjobb úton halad afelé, hogy a szavazatok többségét elnyerve a következő kormányt alakíthassa. Míg a világi pártok a választási törvények módosításával, a leginkább sikerrel kecsegtető választási koalíciók létrehozásával vagy éppen a voksolás bojkottálásával vannak elfoglalva, az Al-Núr kijelentette: bármilyen körülmények között indul a választásokon.

Az iszlamista mozgalmon belül is egy , konzervatívabb vonalat képviselő szalafisták alkotják a legegységesebb képet a pártok között, és minden vetélytársuknál nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek az utca emberével – mutatott rá Juszri el-Ezbavi választási szakértő, aki arra emlékeztetett, hogy az Al-Núr állította össze és nyújtotta be leggyorsabban jelöltjeinek listáját az eredetileg idén tavaszra kiírt voksolásra, amelyet azonban két héttel a szavazás tervezett kezdete előtt elhalasztottak.

A szakértők szerint a gyakran mélyszegénységben élő egyiptomiak körében az Al-Núr ott nyújt segítséget, ahova az állam keze nem ér el, csakúgy mint azt korábban a legutóbbi választások nyertese, a Murszi mögött álló Muszlim Testvériség tette. Utóbbi iszlamista szervezetet a jelenlegi hatalom terrorcsoportnak nyilvánította és betiltotta.

A szalafisták   és más szélsőséges szervezetek nemzetközi vagy öböl-menti iszlamista szervezetek és egyesületek adományaiból finanszírozzák tevékenységüket.

Amr Hamis Rabie, az Al-Ahram politikaelemző központ igazgatóhelyettese szerint a mélyen gyökerező társadalmi jelenléten túl a szalafisták kifizetődő politikai stratégiát folytattak az utóbbi években. Az Al-Núr érintetlen maradt a vetélytársakra jellemző belharcoktól, és sikeresen fenntartotta a jó viszonyt a legtöbb világi párttal.

Az ismertebb iszlamista csoportosulások közül az Al-Núr volt az egyetlen, amely támogatta Mohamed Murszi 2013. július 3-i elmozdítását, valamint az akkori hadsereg-főparancsnok és jelenlegi elnök, Abd Al-Fattah Al-Sisi által meghirdetett politikai útitervet, amelynek utolsó teljesítendő pontját a következő parlamenti választások alkotják.

Nem véletlen hiszen Szaúd-Arábia és Katar között kiéleződött verseny van külpolitikai szempontból. A két olajban és földgázban gazdag ország  több arab országban is más más szélsőséges nézeteket való szerveztetek támogat. Egyiptomban a Muszlim Testvériség fő szponzora Katar volt, de a szaúdi támogatás élvező Al-Sisi sikeres puccsot hajtott végbe, így az országban megerősödött a szaúdi befolyás így vált az Al-Núr az egyik legerősebb párttá Egyiptomban.

Al-Sisi meghálálta a szaúdi támogatást, hiszen a Katar által szponzorált szélsőséged Muszlim Testvériséget betiltotta a volt elnököt halálra ítélte, és még Jemen bombázásában is részt vett az egyiptomi légierő. A hasonló ideológiát képviselő szaúdi támogatottságú Al-Núr pártnak viszont tered adott a jelenlegi egyiptomi elnök.

Orientalista.hu – Sinoda  (MTI nyomán)

Megosztom:

,
Back to Top ↑