Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 12. 13.

Az IMF belépett a hidegháborúba

2015. 12. 13.

Az IMF egyik alapszabálya volt 1947-es megalapítása óta, hogy nem ad kölcsönt olyan államoknak, amelyeknek fizetési hátralékuk van egy másik országgal szemben. December 8-án azonban áthágták ezt a szabályt, amikor hitelt folyósítottak Ukrajnának, annak ellenére, hogy az ukránokat már egy ideje nem érdekli, hogy fizessék az Oroszországnak fennálló tartozásuk után a törlesztő részleteket.

Annak a velejéig korrupt ukrán kormánynak folyósítottak hitelt, minden szabályt áthágva, melynek a kleptokratikus berendezkedése mindenki előtt nyilvánvaló, és amely tavaly egy, a CIA által támogatott puccsal jutott hatalomra, hogy azóta is folytassa harcát a keleten élő orosz lakosság ellen.

Az IMF egyetlen feltétele a pénzügyi fegyelem volt. Miközben a kapott hitel egy jó része valószínűleg a helyi oligarchák zsebébe vándorol, a hrivnya értékének harmadát veszette el, a bérek és nyugdíjak viszont be lettek fagyasztva. A lakosság nyomorog.

Nyugati körökben nagy fejtörést okozott az év folyamán, hogy mit kezdjenek Ukrajna 3 milliárd dolláros, oroszokkal szembeni tartozásával. Semmissé nyilvánítani mégsem lehet csak úgy, mert az elég rossz precedenst teremtene és könnyen a visszájára fordulhat. De az IMF most megoldotta a problémát. És ezzel gyakorlatilag kijelentette, hogy a jövőben csak az olyan hitel számít, amellyel Amerikának vagy a szövetségeseinek tartoznak.

Orientalista.hu – Jack Fall – (Zerohedge.com és RT nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑