Cadmus fordítás Cadmus
India

2018. 11. 03.

Az indiai egység gigászi szimbólumát avatták fel

2018. 11. 03.

Száznyolcvankét méteres magasságával az indiai egység szobra minden egyéb társát maga mögé utasítja, mégpedig jócskán. Narendra Modi indiai miniszterelnök öt éve jelentette be, hogy megépítik a gigászi alkotást, amelyet most avatott fel Gudzsarát államban. A bronzfigura ugyanakkor mégsem feltétlenül az egységet hozza el a sokszínű országban.

Vallabhbhaj Patel az indiai függetlenségi törekvések egyik vezető harcosa volt, aki személyesen győzte meg a brit uralom alól kikerülő hercegségeket, hogy csatlakozzanak az Indiai Köztársasághoz, s széles körben India egyesítőjeként tartják számon. A rendkívül népszerű korábbi ügyvéd személye nem okoz problémát, a helyszín és a politikai irányultság viszont igen. A főként Szardarként (hindi nyelven: főnök) emlegetett korábbi politikus ugyanis gudzsaráti származású, éppúgy, mint Mahátma Gandhi, a független India főideológusa vagy Narendra Modi kormányfő.

Gudzsarát állam – ahol a miniszterelnök az alkotást szerdán felavatta – India nyugati felén található, s bár az indiai viszonyokhoz képest fejlettnek számít, rengeteg a szegény paraszt a 60 milliós lakosság körében, akik nem nézték jó szemmel a 400 millió dollárba kerülő szobor építését. A pénz nehezen gyűlt össze, noha Modi arra kérte a koldusszegény földműveseket, hogy adományozzanak vasat a jó ügy érdekében.

A szobor politikai háttere is különös. Modi ugyanis nemcsak gudzsaráti hazafi, de hindu patrióta is, aki többek között azzal vált ismertté, hogy az állam főminisztereként támogatta a 2002-es zavargások során a hindukat, akik muszlimok ellen támadtak, legalább ezer ember halálát okozva. Modi a Bharatija Dzsanata Párt képviselőjeként irányítja Indiát, a hindu nacionalista mozgalom a függetlenséget tető alá hozó Kongresszus Párt első számú ellenzéke.

Márpedig Patel a Kongresszus Párt színeiben politizált, akkoriban ugyanis India épp a függetlenségéért küzdött, a törésvonalak pedig nem voltak nyilvánvalóak. Azóta viszont a Kongresszus Párt átalakult, Dzsavaharlal Nehru első miniszterelnök utódai vezetik, irányvonala pedig már nem számít India hivatalos útjának. A Kongresszus Párt így azzal vádolja a keményvonalas Modit, hogy megpróbálja kisajátítani a népszerű Szardar Patel örökségét annak születésnapján, az indiai egység napján, leszakítva így őt halála után a Kongresszus Pártról.

Ha minden a tervek szerint halad, nem sokáig lesz Szardar Patel szobra a rekorder. Maharasztra indiai állam szobrot készít a legendás Sivadzsi királynak: ezt 212 méteresre tervezik.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑