Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 07. 06.

Az iraki Babylon városa felkerült az UNESCO Világörökség listájára

2019. 07. 06.

Az UNESCO Világörökség Bizottság július 5-én szavazott arról, hogy az ókori Mezopotámia egyik legnagyobb városa felkerüljön a Világörökség listájára. Irak több mint 30 éve lobbizott azért, hogy ez megtörténjen.

Irak először 1983-ban kezdeményezte ezt az UNESCO-nál. A közel 10 négyzetkilométeres kiterjedésű ásatási területnek azonban jelenleg még csupán 18%-a van feltárva. Az Eufrátesz folyó mentén, 100 kilométerre Bagdadtól délre lévő város az ősi Babilóniai Birodalom fővárosa volt több mint 4000 évvel ezelőtt.

,,Mit is érne a világörökségek listája Babylon nélkül?,,

Az UNESCO bizottsága Azerbajdzsán fővárosában Bakuban ült össze, ahol Babylont és további 34 helyet vettek föl a világörökségek listájára. Ezek között vannak helyszínek például Brazíliában és Burkina Faso-ban is.

A sikeres szavazás után az iraki delegáció tapsviharban tört ki és a bizottság valamennyi küldöttét meghívták, hogy tekintsék meg Babylont, a kultúra bölcsőjét.

Babylon az ókorban egy fallal körülvett város volt, ahol vályog téglából épült templomok és tornyok voltak. Azonban itt volt korábban a világszerte ismert függőkert és a Bábel torony is, valamint az Ishtar kapu. A város résgészeti feltárása az 1800-as évek elején kezdődött, azonban számos itt talált régészeti leletet, sőt építészeti emléket is Európa különböző múzeumaiba szállítottak. A leletek közül nagyon sok emlék Berlinben, Londonban és Párizsban található.

Az ókori város állag megőrzése még Szaddám Husszein ideje alatt kezdődött, azonban a történelmet nem ismerő és a kultúra ellenségének számító Egyesült Államok csapatai Irak 2003-as megszállása alkalmával jelentős károkat okoztak az ókori épületekben.

Az UNESCO azonban a világörökséggé nyilvánítással azt is vállalta, hogy támogatja Babylon állag megőrzését, illetve a további feltárásokat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (rappler.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑