Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 01. 04.

Az iraki belső menekültek több mint fele hazatért otthonába

2018. 01. 04.

Az iraki belső menekültek több mint fele hazatért azután, hogy sikerült megtisztítani a közel-keleti országot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistáitól – jelezte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön.

A december végi adatok szerint 3,22 millió, otthonából elmenekült ember tért haza, miközben 2,61 millióan továbbra is táborokban élnek.

Összehasonlításképpen: 2015 végén még kevesebb mint félmillióan mertek csak visszatérni otthonaikba, miközben 2017 folyamán 1,85 millió volt ez a szám – magyarázta Sandra Black, az IOM szóvivője.

A szervezet munkatársa szerint ez annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban az iraki erők jelentős területeket szereztek vissza a szélsőségesektől, és sokat javult a biztonsági helyzet.

Az Iszlám Állam 2014-ben ellenőrzése alá vonta Irak nagyjából egyharmadát. A helyi biztonsági erőknek csak hosszas és véres harcok árán sikerült kiűzniük a dzsihadistákat onnan, ahol megvetették a lábukat.

A menekültek csaknem egyharmada Ninive kormányzóságban él, amelynek székhelyét, Moszult a kormányerők kilenc hónapig ostromolták.

A szunnita többségű Anbár kormányzóságban több mint egymillióan döntöttek a hazatérés mellett. Itt zajlott az utolsó összeütközés a dzsihadisták és a biztonsági erők között a lakott területek visszavételéért.

A hazatérőket lesújtó látvány fogadta: csaknem egyharmaduk otthona nagy részben vagy teljesen megsemmisült, 60 százalékuk házában pedig kisebb károk keletkeztek – fűzte hozzá Black.

Több település infrastruktúrája még mindig magán viseli az összecsapások nyomait, és a lakosoknak sok helyütt továbbra sem áll rendelkezésére víz vagy áram.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑