Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 01. 04.

Az iraki belső menekültek több mint fele hazatért otthonába

Az iraki belső menekültek több mint fele hazatért azután, hogy sikerült megtisztítani a közel-keleti országot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistáitól – jelezte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön.

A december végi adatok szerint 3,22 millió, otthonából elmenekült ember tért haza, miközben 2,61 millióan továbbra is táborokban élnek.

Összehasonlításképpen: 2015 végén még kevesebb mint félmillióan mertek csak visszatérni otthonaikba, miközben 2017 folyamán 1,85 millió volt ez a szám – magyarázta Sandra Black, az IOM szóvivője.

A szervezet munkatársa szerint ez annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban az iraki erők jelentős területeket szereztek vissza a szélsőségesektől, és sokat javult a biztonsági helyzet.

Az Iszlám Állam 2014-ben ellenőrzése alá vonta Irak nagyjából egyharmadát. A helyi biztonsági erőknek csak hosszas és véres harcok árán sikerült kiűzniük a dzsihadistákat onnan, ahol megvetették a lábukat.

A menekültek csaknem egyharmada Ninive kormányzóságban él, amelynek székhelyét, Moszult a kormányerők kilenc hónapig ostromolták.

A szunnita többségű Anbár kormányzóságban több mint egymillióan döntöttek a hazatérés mellett. Itt zajlott az utolsó összeütközés a dzsihadisták és a biztonsági erők között a lakott területek visszavételéért.

A hazatérőket lesújtó látvány fogadta: csaknem egyharmaduk otthona nagy részben vagy teljesen megsemmisült, 60 százalékuk házában pedig kisebb károk keletkeztek – fűzte hozzá Black.

Több település infrastruktúrája még mindig magán viseli az összecsapások nyomait, és a lakosoknak sok helyütt továbbra sem áll rendelkezésére víz vagy áram.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑