Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2019. 10. 06.

Az iraki biztonsági erők megakadályoztak egy Sistani ajatollah elleni merényletet

2019. 10. 06.

Az iraki biztonsági erők lelepleztek egy terrorista sejtet, mely az iraki síiták legfelsőbb vallási vezetőjét Ali Al-Sistani ajatollahot akarta meggyilkolni.

A terroristák a síita vallási vezetőt a jelenleg Irakban folyó ún. ,,kormány ellenes tiltakozások,, keretei között szerették volna meggyilkolni. Najaf kormányzóság vezetője Luay Al-Yassiry a libanoni Al-Mayadeen csatorna számára elmondta, hogy a terrorista csoport Najaf város óvárosába szeretett volna beszivárogni, hogy ott meggyilkolja az idős vallási vezetőt.

A kormányzó még nem szolgált több információval az esettel kapcsolatban. Még nem lehet tudni, hogy a terrorista sejtnek hány tagja volt és milyen eszközökkel rendelkeztek.

Ali Al-Sistani ajatollah korábban felszólította a biztonsági erőket és a tüntetőket is, hogy lehetőleg kerüljék az erőszakot és kijelentette, hogy szomorú a miatt, hogy a tüntetésnek indult zavargások egyre több helyre szétterjednek és egyre több áldozattal járnak.

Több forrás szerint a nyugati államok titkosszolgálatai állnak az iraki zavargások mögött, melyek az iraki polgárok békés tüntetéseire bejuttatták helyi ügynökeiket akik erőszakos cselekményeket hajtottak végre az iraki biztonsági erők ellen.

A zavargásokat pedig az iraki kormány megbuktatására használják fel, mely az utóbbi időben egyre jobb kapcsolatokat ápol Iránnal. Ez a kapcsolat azonban nem tetszik az Egyesült Államoknak, bizonyos nyugati államoknak és Izraelnek, melyek korábban az Al-Kaida és az Iszlám Állam segítségével se tudták megdönteni az iraki kormányt.

A felforgató nyugati államok és az Egyesült Államok ezért most olyan forgatókönyvvel próbálkozik, melyet Iránban is kipróbáltak korábban, ahol 2009-ben belső zavargásokkal próbálták megdönteni a rendszert. Azonban ahogyan akkor, most is csúfos kudarcot fognak vallani.

A nyugat gerinctelen és jellemtelen politikájának része lehet a Sistani ajatollah elleni merénylet kísérlet is, hiszen néhány napja az amerikaiak által felbérelt terroristák az iráni Qasem Suleimani tábornok ellen is merényletet készítettek elő, azonban ez is megbukott. Sistani ajatollahnak és Suleimani tábornoknak is fontos szerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok és más nyugati államok által létrehozott Iszlám Állam nevű terror szervezet megbukott Irakban és Szíriában is.

Ali Al-Sistani ajatollah fatwája volt az, mely létrehozta az iraki önkéntes hadsereget, a Hashd Al-Shaabit, mely 2014 és 2017 között súlyos harcok árán legyőzte a terroristákat Irakban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑