Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2024. 01. 21.

Az iraki ellenállás megtámadott két szíriai amerikai megszálló bázist

2024. 01. 21.

Az iraki Iszlám Ellenállás bejelentette, hogy dróntámadásokkal megtámadta az Al-Omar és Al-Shaddadi mezők amerikai bázisait Szíria mélyén.

Az Al-Mayadeen szíriai tudósítója arról számolt be, hogy robbanások hangjait hallotta az Al-Hasakah kormányzóságtól délre fekvő Al-Shaddadi város amerikai támaszpontjáról, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszerei megpróbálták visszaverni a támadást.

Tudósítónk továbbá arról számolt be, hogy a Deir Ezzor vidéki Al-Omar olajmező tövében az amerikai erőknek otthont adó “Zöld Falut” is célba vették.

Ash Shadadi megszálló bázisa mindössze egy kilométerre délkeletre található al-Shadadi városától; helikopterleszállókkal rendelkezik, és fel van szerelve mindenféle drón indítására.

Ami az Al-Omar mezőbázist illeti, az a Deir Ezzor vidéki Al-Omar olajmező munkásvárosában található. Ez a legnagyobb amerikai bázis.
A Fehér Ház szerint „rendkívül komolyan” veszik az iraki Iszlám Ellenállás által az Ain el-Aszad bázison az amerikai erők elleni támadásokat a hétvégén .

Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese “komoly támadásnak” nevezte vasárnap, hangsúlyozva, hogy a támadást “valódi fenyegetést jelentő ballisztikus rakéták képességével” hajtották végre.

A héten az ABC-n való megjelenése során Finer megtorlást ígért a támadásokért, hogy „elrettentést teremtsen”, és felelősségre vonja az ellenállást.

– Biztos lehet benne, hogy ezt rendkívül komolyan vesszük.

Források azt mondták az Al Mayadeennek , hogy a támadás több nagy kaliberű rakétát is magában foglalt, amelyeket több irányból lőttek ki a légibázis felé. Sőt, forrásaink felfedték, hogy legalább 10 rakéta közvetlenül találta el a légibázis szárnyát vagy annak környékét.
Ugyanebben az összefüggésben iraki sajtóorgánumok beszámoltak az amerikai katonai támaszpont irányába indított nagy rakétazápor észlelésével kapcsolatos kezdeti megfigyelésekről.

Eközben a Fox News tudósítója, Lucas Tomlinson az X-en közzétette, hogy több mint 15 US Patriot föld-levegő rakétát indítottak el, hogy elfogják a szerinte iráni rakétákat.

Az Egyesült Államokat több mint 140 támadás érte

Az Egyesült Államok hadseregét október 17-e óta folyamatosan támadják Szíriában és Irakban . A több mint 140 hadművelet többségét az Iszlám Ellenállás Irakban, az Iszlám Ellenállás csoportja, amely kollektív szárny alatt tevékenykedik.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh a hét elején elismerte, hogy a térségben tartózkodó amerikai erőket 140 alkalommal érte támadás. A csütörtöki sajtótájékoztatón Singh felfedte, hogy a támadások “tartósak és riasztóak”.

“A mai napig körülbelül 140 támadást hajtottak végre amerikai csapatok ellen Irakban és Szíriában: 57 támadás Irakban és 83 támadás Szíriában ” – mondta.

A Pentagon jelentős áldozatokról számolt be személyzetének, közel 70 katona megsebesült, és egy nem harcoló vállalkozó életét vesztette a támadások következtében.

Az Iraki Ellenállás harcosai és a Jemeni Fegyveres Erők az elmúlt 3 hónapban könyörtelenül dolgoztak azon izraeli helyszínek megtámadásán, amelyek több száz kilométerre vannak a kilövési pontoktól. Ezek a frakciók ezt a palesztin emberek támogatására tették, akik példátlan brutális agressziónak voltak kitéve , amelynek során közel 25 105 mártír halt meg, míg a sebesültek száma 62 681-re nőtt.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑