Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 06. 29.

Az iraki erők letartóztatták a Kataib Hezbollah három vezetőjét

2020. 06. 29.

Az iraki biztonsági erők rajtaütöttek a Kataib Hezbollah nevű iraki hazafias ellenálló csoport egyik főhadiszállásán Bagdadban és letartóztatták a szervezet három vezetőjét.

A helyi beszámolók szerint a megszálló amerikai csapatok 40 járműve jelent meg az ellenálló mozgalom főhadiszállásánál az iraki terror elhárító erők kíséretében és behatolt a Kataib Hezbollah 45. Dandárjának bázisára a Bagdad dél-keleti részén lévő Al-Buathiha kerületben.

Az iraki kormány szóvivője a Reuters hírügynökség számára elmondta, hogy a rajtaütés során rakétákat foglaltak le és letartóztatták a mozgalom három vezetőjét. Az amerikaiak nagy fájdalma ugyanis, hogy a mozgalmat Irán támogatja és azzal vádolják őket, hogy korábban ők lőttek ki rakétákat Bagdadban az amerikai nagykövetség épületére.

A helyi iraki média azzal egészítette ki a hírt, hogy a művelet során 13 embert tartóztattak le akik rakétákat gyártottak.

A Kataib Hezbollah azért lőtt rakétákat az amerikai nagykövetségre, mivel a megszálló amerikai erők 2019 december 23-án több légitámadást is végrehajtottak a mozgalom bázisai ellen az iraki Anbar kormányzóság területén. A légi támadás során az iraki mozgalom több tucat tagja életét veszítette.

Az amerikai kormány azért ellenséges a Kataib Hezbollah mozgalommal és más iraki csoportokkal, mivel azok hosszú küzdelem során legyőzték a nyugati államok által támogatott Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet.

Az Egyesült Államok célja pedig az volt, hogy a terrorista csoportok segítségével buktassák meg az iraki kormányt, hogy azután egy bábkormányt hozzanak létre az országban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑