Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 25.

Az iraki káld pátriárka nagyböjti üzenete: építsük a keresztény-iszlám együttélést

2018. 02. 25.

Louis Raphael Sako káld pátriárka levélben fordult a hívekhez nagyböjt alkalmából. „Ez jó időszak arra, hogy leküzdjük a világias élet kísértését, fáradozzunk a muzulmán közösséggel való együttélés és párbeszéd érdekében. Mindezt abban a mély meggyőződésben, hogy a keresztények teljes jogú tagjai Irak történelmének és kultúrájának” – írja levelében Sako pátriárka.

Nagyböjti tanácsok: böjt, szentmise, Biblia-olvasás, ima a békéért

Az iraki főpásztor a közel-keleti keresztények helyzetéről és a Húsvétra való lelki felkészülésről elmélkedve tanácsokkal látja el híveit. Böjtöljenek minden nap, kivéve vasárnap, vegyenek részt szentmisén, imádkozzanak Irak és az egész régió békéjéért és stabilitásáért. Minden nap olvassák a Bibliát és elmélkedjenek róla, hajtsanak végre irgalmas cselekedeteket, ne bírálják mások hibáit. Nyitott szívvel keressék a keresztények egységét, és végül azzal a szeretettel építsék a keresztény-iszlám együttélést, amelyet Jézus tanított nekünk. Nagy bizalommal, lelkesedéssel és kitartóan munkálkodjanak, hogy megtisztítsák vágyaikat és törekvéseiket. Nagyböjt kedvező idő arra is, hogy a Szentírást olvassuk, szolgáljunk, és felkészüljünk Krisztus feltámadására.

A keresztények felelősek Irakért

Levelében Sako pátriárka arra szólítja a megkeresztelteket, hogy jelenlétüket az iraki nemzet szövetének részeként ismerjék el, és így állítsák meg a fogyást. A keresztények mindig jelen voltak Irak történelmében, ahol szerepük és üzenetük van. „Föl kell vállalni felelősségünket az őszinte párbeszéden keresztül. Bölcsen és előrelátón kell hatékonnyá tenni az együttélés modelljeit, hogy béke, stabilitás és szabadság legyen Irakban” – zárja nagyböjti levelét Louis Raphael Sako iraki káld pátriárka.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑