Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 04. 20.

Az iraki légierő légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában

2018. 04. 20.

Légicsapásokat hajtott végre az iraki légierő csütörtökön Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen – jelentette be Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala.

A légicsapásokat a két ország határának iraki oldaláról indították F-16-os harci repülőgépekkel. A támadás célpontjairól adtak felvilágosítást. Egy iraki katonai szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmondta: Bagdad előzetesen egyeztetett a légicsapásokról a szíriai kormányzattal.

A műveletet azért hajtották végre, mert az Iszlám Állam veszélyt jelent Irak területére – közölte a hadsereg parancsnokaként Abádi. A csapások egyúttal „tanúsítják az iraki katonaság növekvő képességeit” – állt a közleményben.

„A támadások célja, hogy hozzájáruljanak az Iszlám Állam mihamarabbi megsemmisítéséhez a térségben”

– tette hozzá a kormányfő.

Áprilisban Abádi leszögezte, hogy országa megteszi a szükséges lépéseket, ha biztonsági fenyegetést észlel a dzsihadisták részéről.

Az iraki miniszterelnök december 9-én jelentette be, hogy a hadsereg és a szövetséges milíciák végső győzelmet arattak a szélsőségesek felett. A Szíria mintegy öt százalékát felügyelete alatt tartó Iszlám Állam határ menti állásai azonban továbbra is fenyegetést jelentenek Irak számára.

Bagdad jó viszonyt ápol a Szíriát támogató Iránnal és Oroszországgal, de ugyanakkor az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel is zökkenőmentes a kapcsolata.

Eközben iráni, iraki, szíriai és orosz katonai és biztonsági tisztségviselők csütörtökön Bagdadban találkoztak annak érdekében, hogy összehangolják terrorellenes műveleteiket – jelezte az iráni védelmi minisztérium.

A négy ország közötti együttműködés célja a stabilitás és a biztonság helyreállítása – hangsúlyozta a bagdadi hivatalos látogatáson tartózkodó Amír Hatámi iráni védelmi miniszter. A közös célok és a terrorizmus elleni harc jegyében zajlott találkozó a jövőbeli együttműködés alapjául szolgál – tette hozzá.

Hatámi szerint a négyesfogat fontos szerepet játszott a dzsihadisták legyőzésében.

Az ülésen Szaad al-Alak, az iraki hírszerzés vezetője is részt vett.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑