Irak

2018. 04. 20.

Az iraki légierő légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában

Légicsapásokat hajtott végre az iraki légierő csütörtökön Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen – jelentette be Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala.

A légicsapásokat a két ország határának iraki oldaláról indították F-16-os harci repülőgépekkel. A támadás célpontjairól adtak felvilágosítást. Egy iraki katonai szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmondta: Bagdad előzetesen egyeztetett a légicsapásokról a szíriai kormányzattal.

A műveletet azért hajtották végre, mert az Iszlám Állam veszélyt jelent Irak területére – közölte a hadsereg parancsnokaként Abádi. A csapások egyúttal „tanúsítják az iraki katonaság növekvő képességeit” – állt a közleményben.

„A támadások célja, hogy hozzájáruljanak az Iszlám Állam mihamarabbi megsemmisítéséhez a térségben”

– tette hozzá a kormányfő.

Áprilisban Abádi leszögezte, hogy országa megteszi a szükséges lépéseket, ha biztonsági fenyegetést észlel a dzsihadisták részéről.

Az iraki miniszterelnök december 9-én jelentette be, hogy a hadsereg és a szövetséges milíciák végső győzelmet arattak a szélsőségesek felett. A Szíria mintegy öt százalékát felügyelete alatt tartó Iszlám Állam határ menti állásai azonban továbbra is fenyegetést jelentenek Irak számára.

Bagdad jó viszonyt ápol a Szíriát támogató Iránnal és Oroszországgal, de ugyanakkor az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel is zökkenőmentes a kapcsolata.

Eközben iráni, iraki, szíriai és orosz katonai és biztonsági tisztségviselők csütörtökön Bagdadban találkoztak annak érdekében, hogy összehangolják terrorellenes műveleteiket – jelezte az iráni védelmi minisztérium.

A négy ország közötti együttműködés célja a stabilitás és a biztonság helyreállítása – hangsúlyozta a bagdadi hivatalos látogatáson tartózkodó Amír Hatámi iráni védelmi miniszter. A közös célok és a terrorizmus elleni harc jegyében zajlott találkozó a jövőbeli együttműködés alapjául szolgál – tette hozzá.

Hatámi szerint a négyesfogat fontos szerepet játszott a dzsihadisták legyőzésében.

Az ülésen Szaad al-Alak, az iraki hírszerzés vezetője is részt vett.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑