Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 02. 01.

Az iraki pátriárka figyelmeztetett: feszültségeket szül, ha kivételeznek a keresztény menekültekkel

2017. 02. 01.

Louis Raphaël Sako káld katolikus pátriárka egy interjúban arra figyelmeztetett, ha a keresztény menedékkérők elsőbbséget élveznek a befogadó országokban, az további vallási feszültségeket szíthat a Közel-Keleten.

Louis Sako iraki káld pátriárka Donald Trump amerikai elnök múlt heti rendeleteire reagált a Fides katolikus hírügynökségnek adott interjúban. A rendeletek következtében átmenetileg egyáltalán nem fogad menekülteket az Egyesült Államok, valamint megtagadja a belépést egyes – túlnyomórészt muszlim vallású – országokból érkező bevándorlóktól. A belépési tilalom feloldása után a menedékkérők között előnyt élveznek majd azok, akik vallásuk miatt szenvedtek üldöztetést.

Sako káld pátriárka arról beszélt, hogy „minden olyan menekültpolitika, amely megkülönböztetve kezeli azokat, akik vallásuk miatt szenvedtek üldöztetést, végső soron a közel-keleti keresztényeknek „okoz kárt”; ők kerülnek emiatt csapdahelyzetbe.

A pátriárka szerint bármilyen vallási alapú megkülönböztetett bánásmód hivatkozási alap azok számára, akik propagandával és előítéletekkel támadják a közel-keleti keresztény közösségeket, „idegen testnek” nevezve őket, illetve olyan csoportoknak, amelyeket „a nyugati hatalmak támogatnak és védenek”.

„Mindezek a megkülönböztető lépések feszültségeket szítanak, illetve a meglévő feszültségeket táplálják köztünk és muszlim polgártársaink között – fogalmazott az iraki káld katolikus pátriárka. – Azokat, akik segítségre szorulnak, nem szabad megosztani vallási címkék mentén. Mi nem akarunk privilégiumokat. Ezt tanítja az evangélium, és erre hívta fel a figyelmet Ferenc pápa is, aki szeretettel fogadta Rómában a közel-keleti menekülteket, nem tett különbséget keresztények és muszlimok között.”

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, CNS)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑