Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 07. 09.

Az iráni katonai tanácsadók továbbra is Szíriában maradnak

2018. 07. 09.

Az iráni parlament szóvivője Hossein Amir Abdollahian kijelentette, hogy hazája úgy döntött, hogy továbbra is részt kívánnak venni a katonai szerepvállalásban Szíriában. Ugyanis az a veszély fenyeget, hogy Izrael át akarja venni az ellenőrzést Szíria felett az Iszlám Állam utáni időszakban.

,,A cionista rezsim célja, hogy átvegye az ellenőrzést Szíria felett az Iszlám Állam korszaka után. Azonban az Iráni Iszlám Köztársaság ellenálló erői és katonai tanácsadói továbbra is folytatják jelenlétüket Szíria oldalán a terrorizmus elleni harcban. A szíriai emberek pedig nem fogják megengedni a cionisták által támogatott terroristáknak, hogy az országot a saját háttérországukká alakítsák át.,,

A szóvivő azt is kijelentette, hogy Irán mindvégig kiáll az ellenállás erői mellett és nem köt kompromisszumokat Palesztina ügyével kapcsolatban. És ez az ő részükről elég nagy fenyegetés a cionista rezsim számára mely az egész térségre veszélyt jelent. És mivel Szíria egy szabad ország ezért az iráni katonai tanácsadók addig maradnak az országban ameddig annak kormánya azt jónak látja.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője Bahram Qassemi egy teheráni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Irán már az első pillanattól kezdve segítséget nyújt Szíriának a terrorizmus elleni harcban és ez a jelenlét egészen addig fog tartani ameddig azt a szíriai kormány szeretné. Az iráni kormány bejelentése azért is fontos, mivel Bashar Al-Assad szíriai elnök beleegyezett egy iráni katonai bázis felépítésébe Szíria területén.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy beleegyezne egy iráni bázis létrehozásába, és ha a katonai helyzet úgy alakul akkor kérni is fogják Teherántól egy iráni bázis megépítését. Szerinte ugyanis Irán semmilyen követeléssel nem állt elő Szíria felé és nem azért van ott, hogy rákényszerítse politikai akaratát az országra. Az iráni katonai jelenlét egyetlen oka a terrorizmus elleni harc, mely az egész térség biztonságát fenyegeti.

A Nyugat és különösen az Egyesült Államok pedig azért tiltakozik ennyire az iráni katonai jelenlét ellen, mert ők el se tudják azt, hogy milyen nem megszálló erőként jelen lenni egy országban. Nem tudják milyen az, ah egy ország nem azért van jelen egy közel-keleti országba, hogy ellopja annak olaját, földgázát és egyéb természeti kincseit, mint ahogyan ők teszik azt Irakban és Afganisztánban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑