Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 17.

Az iráni külügyminiszter sürgette a globális pénzügyi rendszerhez való hozzáférést

2016. 04. 17.

 Irán és az EU nyomást fog gyakorolni az Egyesült Államokra, megkönnyítendő a nem amerikai bankok együttműködését Teheránnal” – mondta Zaríf az iráni állami televízió által egyenesben közvetített sajtóértekezleten.

“Lényegbevágó, hogy a másik fél, különösen az Egyesült Államok ne csak papíron, hanem a gyakorlatban is teljesítse vállalásait, és távolítsa el az akadályokat, főként a bankszektorban” – hangsúlyozta az iráni külügyminiszter. “Az iráni embereknek érzékelniük kell a nukleáris megállapodás eredményeit” – tette hozzá.

“Európai és egyben iráni érdek is, hogy a bankok nyissanak Irán felé, legyenek bizalommal iránta, könnyítsék meg és támogassák ezt az új gazdasági együttműködést” – mondta Mogherini.

A globális pénzügyi rendszerhez való iráni hozzáférést sürgette pénteken Washingtonban az iráni központi bank kormányzója, Valiollah Szeif is, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán vesz részt, s kijelentéseit egy, a találkozóval párhuzamosan zajló rendezvényen fogalmazta meg. A Fehér Ház erre úgy reagált, hogy ez nem része a nukleáris megállapodásnak.

Mogherini az Európai Bizottság hét tagja kíséretében tesz egynapos látogatást Iránban. A tárgyalások napirendjén szerepelt egyebek között az EU és Teherán közötti gazdasági együttműködés kiépítése, az EU-intézmények teheráni állandó képviseleteinek megnyitása, a szíriai helyzet, de Mogherini felvetette az emberi jogok helyzetét is Iránban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑