Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 07. 20.

Az Iránnal való tárgyalások eredményeként Amerika növeli Izrael katonai támogatását

2015. 07. 20.

Az Egyesült Államok állítólag növelte az Izrael számára nyújtott katonai segélycsomagját, amely többek közt egy másik osztag F-35 vadászgépet foglalna magában, arra törekedve, hogy megvigasztalja az Irán és a P5 + 1 országok között létrejött történelmi megállapodás megkötése miatt nyafogó Tel-Aviv rezsimet.

A csomag bővítése magába foglalná a rakétavédelmi rendszer további fejlesztésének finanszírozását, valamint egy másik osztag amerikai ötödik generációs F-35 vadászgépet, állapítja meg egy jelentés, amit a Jerusalem Post tett közzé csütörtökön.

A jelentés szerint a katonai segélycsomagban lőszerek utánpótlása is szerepel, melyeket Izrael a tavalyi 50 napos Gázai övezet elleni háborúban használt el.

A jelenlegi Izrael és az Egyesült Államok között 2009-ben hatályba lépett megállapodás szerint Tel-Aviv évi 3 milliárd dollárt kap, amelynek a legnagyobb részét amerikai katonai eszközök vásárlására fordítja, mint például sugárhajtású repülőgépek és a rakétavédelmi rendszer komponenseinek beszerzésére.

Izrael azonban 4,2-4,5 milliárd dollár között kérte évente a következő 10 évben a támogatást, melyről a New York Times csütörtökön számolt be.

Jóval azelőtt, hogy a P5 + 1 országok között kezdett körvonalazódni a lehetséges megállapodást Iránnal, az Egyesült Államok már tárgyalásokat folytatott Izraellel, hogy növelje annak katonai támogatást, ismerték el tisztviselők a Times-nak.

Irán és a P5 + 1 – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország – egy közös átfogó cselekvési tervet (JCPOA) írtak alá Bécsben kedden, melynek szövege szerint Iránt az ENSZ nukleáris hatalomként fogja elismerni és Teherán folytathat urándúsító programot.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a tervek szerint ajánlatot fog tenni izraeli kollégájának, Moshe Ya’alon-nak a jövő heti tel-avivi látogatása során, számoltak be izraeli források.

Közigazgatási tisztviselőkre hivatkozva a Times arról számolt be, hogy Barack Obama elnök felhívta Benjamin Netanyahu miniszterelnököt kedden, hogy megvitassák a nukleáris megállapodást Iránnal, amely kapcsán a “vigaszdíjat” ajánlott fel neki.

Obama azt mondta, hogy felkészült az “intenzív tárgyalásokra” Netanjahu-val arról, hogy milyen módon lehet többet tenni annak érdekében, hogy növeljék Izrael katonai képességeit.

Azonban Netanjáhu, aki a nukleáris megállapodás kapcsán azt a következtetést vonta le, hogy “történelmi hiba” volt, megtagadta, hogy részt vegyen a tárgyalásokon “ebben a helyzetben”, ismertették a tisztviselők.

Egy a Times-nak adott keddi interjúban Obama kijelentette, hogy Netanyahu “talán azt hiszi, hogy tovább tudja fokozni a kongresszusi vitát, és biztos vagyok benne, képesek leszünk megerősíteni ezt a megállapodást, és a végre érni anélkül, hogy a Kongresszus megakadályozná.”

Szerdán a JCPOA 159 oldalas dokumentumát bemutatták a republikánus irányítású kongresszusnak, amelynek 60 napja van a szöveg felülvizsgálatára és arra, hogy szavazzanak; jóváhagyják, vagy elutasítják azt.

Egy nappal korábban, Barack Obama elnök azt mondta, hogy megvétózza a törvényhozók bármely olyan döntését, mely “a megállapodás sikeres végrehajtásának megakadályozására irányul.”

Orientalista.hu – (press tv, persianews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑