Izrael

2015. 07. 20.

Az Iránnal való tárgyalások eredményeként Amerika növeli Izrael katonai támogatásátAz Egyesült Államok állítólag növelte az Izrael számára nyújtott katonai segélycsomagját, amely többek közt egy másik osztag F-35 vadászgépet foglalna magában, arra törekedve, hogy megvigasztalja az Irán és a P5 + 1 országok között létrejött történelmi megállapodás megkötése miatt nyafogó Tel-Aviv rezsimet.

A csomag bővítése magába foglalná a rakétavédelmi rendszer további fejlesztésének finanszírozását, valamint egy másik osztag amerikai ötödik generációs F-35 vadászgépet, állapítja meg egy jelentés, amit a Jerusalem Post tett közzé csütörtökön.

A jelentés szerint a katonai segélycsomagban lőszerek utánpótlása is szerepel, melyeket Izrael a tavalyi 50 napos Gázai övezet elleni háborúban használt el.

A jelenlegi Izrael és az Egyesült Államok között 2009-ben hatályba lépett megállapodás szerint Tel-Aviv évi 3 milliárd dollárt kap, amelynek a legnagyobb részét amerikai katonai eszközök vásárlására fordítja, mint például sugárhajtású repülőgépek és a rakétavédelmi rendszer komponenseinek beszerzésére.

Izrael azonban 4,2-4,5 milliárd dollár között kérte évente a következő 10 évben a támogatást, melyről a New York Times csütörtökön számolt be.

Jóval azelőtt, hogy a P5 + 1 országok között kezdett körvonalazódni a lehetséges megállapodást Iránnal, az Egyesült Államok már tárgyalásokat folytatott Izraellel, hogy növelje annak katonai támogatást, ismerték el tisztviselők a Times-nak.

Irán és a P5 + 1 – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország – egy közös átfogó cselekvési tervet (JCPOA) írtak alá Bécsben kedden, melynek szövege szerint Iránt az ENSZ nukleáris hatalomként fogja elismerni és Teherán folytathat urándúsító programot.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a tervek szerint ajánlatot fog tenni izraeli kollégájának, Moshe Ya’alon-nak a jövő heti tel-avivi látogatása során, számoltak be izraeli források.

Közigazgatási tisztviselőkre hivatkozva a Times arról számolt be, hogy Barack Obama elnök felhívta Benjamin Netanyahu miniszterelnököt kedden, hogy megvitassák a nukleáris megállapodást Iránnal, amely kapcsán a “vigaszdíjat” ajánlott fel neki.

Obama azt mondta, hogy felkészült az “intenzív tárgyalásokra” Netanjahu-val arról, hogy milyen módon lehet többet tenni annak érdekében, hogy növeljék Izrael katonai képességeit.

Azonban Netanjáhu, aki a nukleáris megállapodás kapcsán azt a következtetést vonta le, hogy “történelmi hiba” volt, megtagadta, hogy részt vegyen a tárgyalásokon “ebben a helyzetben”, ismertették a tisztviselők.

Egy a Times-nak adott keddi interjúban Obama kijelentette, hogy Netanyahu “talán azt hiszi, hogy tovább tudja fokozni a kongresszusi vitát, és biztos vagyok benne, képesek leszünk megerősíteni ezt a megállapodást, és a végre érni anélkül, hogy a Kongresszus megakadályozná.”

Szerdán a JCPOA 159 oldalas dokumentumát bemutatták a republikánus irányítású kongresszusnak, amelynek 60 napja van a szöveg felülvizsgálatára és arra, hogy szavazzanak; jóváhagyják, vagy elutasítják azt.

Egy nappal korábban, Barack Obama elnök azt mondta, hogy megvétózza a törvényhozók bármely olyan döntését, mely “a megállapodás sikeres végrehajtásának megakadályozására irányul.”

Orientalista.hu – (press tv, persianews)

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com