Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2016. 12. 22.

Az ISIS fogságából szabadult szír pap gondolatai a közel-keleti keresztényekről és muszlimokról

2016. 12. 22.

„Szíriában az erőszak áldozatai mind szírek, muszlimok és keresztények. Akik pedig különösen sokat szenvedtek, azok a szegények, akiknek nem volt lehetőségük elmenekülni” – mondta el az Iszlám Állam (ISIS) fogságát megjárt Jacques Murad atya.

Számos nehézség mellett, de folytatódik a lakosság evakuálása Aleppó keleti városrészeiből, amelyek évek óta a felkelők, nagyrészt dzsihadista erők ellenőrzése alatt álltak. Jacques Murad szír katolikus pap, a Deir Mar Muszá (Etiópiai Szent Mózes) monostor szerzetese – aki öt hónapon át volt az Iszlám Állam foglya – a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az igazi kiengesztelődéshez hosszú időre van szükség, és csak akkor lehetséges, ha az öt év háborúskodás kimondhatatlan szenvedéseit nem használják fel pártoskodás céljaira.

Murad atya hangsúlyozta, hogy a háború kegyetlenkedései minden közösség, minden vallás, felekezet híveinek sok szenvedést okoztak. Az ISIS első számú áldozatai a szunnita muszlimok voltak. „Ebben az értelemben nem tartom megfelelőnek azt a kijelentést, hogy a közel-keleti keresztények ellen népirtás van folyamatban. Persze, olyan keresztény közösségeket támadtak meg, amelyek a keresztény igehirdetés kezdeteitől fogva ezeken a területeken élnek, de nem helyes és nem célszerű azt állítani, hogy a keresztények a háború egyetlen áldozatai. Ezzel nem teszünk mást, mint növeljük a pártoskodást” – tette hozzá.

A szír katolikus szerzetes véleménye szerint sok időre van szükség a kiengesztelődéshez: „Mindenekelőtt azt kell kérni, hogy Isten tegyen csodát és gyógyítson be halálos sebeket. Mi keresztényként tehetünk egy fontos dolgot: ebben a pillanatban, a szenvedéseink ellenére kimutathatjuk szolidaritásunkat muszlim testvéreink felé, akik ugyanúgy szenvedtek, mint mi, vagy még jobban. Ily módon segítjük a közel-keleti keresztény közösségeket is, hogy ott tudjanak maradni azon a földön, amelybe kezdettől fogva mélyen gyökereznek.”

New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa készül elfogadni egy olyan megoldási javaslat szövegét, amely előírja, hogy ENSZ-megfigyelők települjenek Aleppóba, akik garantálják a humanitárius segélyek megérkezését, a népesség, valamint a kormányerők és szövetségeseik által visszahódított kelet-aleppói városrészekben még mindig jelen lévő felkelők evakuálására irányuló műveleteket. December 19-én délelőtt folytatódott a civilek és a katonák evakuálása Aleppó keleti területeiről, legalább ezer ember hagyta el a várost, a zöld buszok konvojban haladtak a Törökországgal határos területek felé.

Jacques Murad atya jelenleg Szulejmanijjában végzi papi szolgálatát, az iraki Kurdisztán területén, a Ninivei-fennsíkról elmenekült keresztények között, akik az Iszlám Állam előretörésekor menekültek el. 2015 májusában a terrorszervezet katonái Murad atyát túszul ejtették, hónapokon keresztül fogva tartották, majd visszavitték el-Karjateinbe, miután meghódították a várost. Több száz túszul ejtett keresztényt vittek vissza, akik vele együtt aláírták a „védelmi szerződést” az Iszlám Állammal.

A szír katolikus pap a Fides hírügynökségnek elmondta, hogy mindennap attól félt, az lesz az utolsó nap. „A fogságom nyolcadik napján Rakkában egy dzsihadista vezér bejött a cellámba, és azt mondta, fogjam fel úgy a rabságot, mintha lelki elvonuláson lennék. Megdöbbentettek a szavai: arra gondoltam, hogy Isten még egy ISIS-vezért is fel tud használni arra, hogy spirituális üzenetet közvetítsen számomra. Biztos vagyok benne, hogy közösségem erőfeszítése, amellyel segítette az el-karjateini régió minden szükséget szenvedő lakosát, legyen keresztény vagy muszlim, hozzájárult ahhoz, hogy a város mind a 250 keresztény lakosa visszanyerte szabadságát, épségben tért haza a dzsihadisták fogságából.”

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑