Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2014. 11. 11.

Az ISIS, mint védjegy negatív hatásai

2014. 11. 11.

Az Iszlám Állam(ISIS,ISIL,IÁ) nevű CIA kreatúra furcsa helyzetet teremtett a sok kereskedelmi forgalomban lévő szabadalmi márkanév és termékei között. Mondhatni azoknak is furcsa gyilkosaik lettek az elszabadult, bérenc terroristák.

Az ISIS védjeggyel számtalan termék és szolgáltatás elérhető: software, gyógyszergyártó cég, de akár még innovációs központ is. Az ISIS-ről azonban manapság más jut eszünkbe… Az elképesztő kegyetlenkedéseiről elhíresült szunnita terrorszervezet miatt most egy csoki gyártó vállalat kényszerült névváltoztatásra.

isis-csoki-vedjegy-2

A terrorszervezettel megegyező név miatt bojkottálják a terméket

A belga csokoládévállalat ráadásul most másodszorra változatott nevet. Korábbi, ’Italo Suisse’ védjegyről azért váltott az ISIS-re a brüsszeli cég, mert már nem volt közvetlen kapcsolata Olaszországgal vagy Svájccal, csupán alapítójuk még e helyeken tanulta mesterségét.

Csakhogy jött egy kis kellemetlenség…

2014 nyara óta több külföldi viszonteladó is jelezte a cégnek: nem kívánja tovább árusítani a termékeket, mivel a fogyasztókban az ISIS név a Szíriában és Irakban kegyetlenkedő fegyveres terrorszervezetre asszociálva erősen negatív képzeteket idéz.

A cég marketing menedzsere úgy nyilatkozott, hogy soha nem választották volna a márkának ezt , ha tudják, hogy egy terrorszervezet is e név alatt fut majd. A vállalat így újabb nevet és így védjegyet is kénytelen cserélni, hogy elkerülje a további negatív képzettársításokat. Jelenlegi, másodjára változtatott neve Libeert lett, a cégtulajdonos családnevét reprezentálva:

libeert-vedjegy-valtas

Az új márkanév

Amikor egy védjegy hígulásnak indul

Az iménti eset tökéletes példája a védjegyhígulás fogalmának, melyet akkor használunk, ha a védjegy elveszti értékét, és mindez a védjegyjogosult hibáján kívül történik, egy külső ok miatt. „Hasonló helyzetben érdemes mérlegelni, hogy védjegyünk mekkora veszteséget szenved el adott, külső negatív tényező következményeképp. Ha úgy véljük, a védjegy értékéhez viszonyítva nagy az elszenvedett veszteség, megéri elgondolkodni annak megváltoztatásán. A beszállítóktól érkező visszajelzések miatt a belga csoki gyártó esetében a névváltás elkerülhetetlenné vált.

Korábban – szintén októberben – az Archer nevű amerikai tévésorozat kényszerült száműzni a sorozat kulcspontját jelentő ISIS kifejezést, az “International Secret Intelligence Service” megfeleltetését, noha ők azt már öt évvel a terrorszervezet megalakulása előtt ezt használták.

Védjegybitorlás

A védjegyhígulás egyik kiváltó oka lehet a védjegybitorlás is. Termékünk rossz minőségű másolata vagy épp termékünk webshopokban, nyomott áron történő értékesítése is ebbe a kategóriába sorolható. Mivel a védjegytulajdonos érdeke, hogy brandje erős maradjon, ezért bevett szokás a bitorlókkal szembeni fellépés. Ehhez nyújt kiváló segítséget a védjegyfigyelés.

Hírfigyelő Szolgálat – Jövőnk.info

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑