Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 05. 05.

Az ISIS terroristák védelme összeomlik Damaszkusztól délre (videó)

2018. 05. 05.

 A szíriai kormányerők fontos áttörést értek el a megszálló ISIS terrorszervezet elleni harcukban Damaszkusztól délre.

Május 3-án a Szíriai Arab Hadsereg, a Palesztin Felszabadítási Hadsereg, a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) és más szövetséges paramilitáris egységek két részre vágták szét az ISIS terroristák uralta katlant a Hajar Al-Aswad kerület és az Al-Jarmuk menekülttábor között. A kormánycsapatok kihasználták a területi nyereségüket és elfoglalták a Wasszim lakótelepet a Jarmuk menekülttáborban és az Al-Alam körutat a Hajar Al-Aswad kerületben.

Az összecsapásokban a Szíriai Arab Hadsereg elfogott egy robbanóanyagokkal megrakott járművet (VBIED) és több ISIS terroristát likvidált, közölték szíriai kormánypárti források. Az ISIS terrorszervezet propaganda felülete, az Amak azt állította, hogy a fegyvereseik 39 szíriai katonát öltek meg. Habár ez a szám nyilvánvaló túlzás.

A Szíriai Arab Hadsereg mostani területi nyereségei azután történtek, hogy a katlan keleti részén életbe lépett egy kivonási egyezmény. Május 4-én nem az ISIS terrorszervezethez tartozó militánsok (FSA frakciók) első csoportjait és hozzátartozóikat deportálták 31 darab autóbuszon az Akraba, Bejt Szahm, Jalda és Babila negyedekből.

Amikor a kivonás befejeződik, akkor a Szíriai Arab Hadsereg még több erőforráshoz jut, hogy fokozza a nyomást a Damaszkusztól délre megmaradt ISIS terroristákon és biztosítsa a szíriai főváros teljes területét.

A szíriai-iráni-orosz szövetség szintén dolgozik rajta, hogy helyreálljon a szíriai állam ellenőrzése a Rasztan-síkságon lévő katlanban, Homsz tartomány északi részén.

Május 3-án az Orosz Katonai Rendészet eltávolította az útzárat a Hama-Aleppo autópályáról és számos alegységét telepítetette Al-Rasztan és Talbiszeh városok közelébe, közölték militáns források. Ugyanakkor a Talbiszehben és Rasztanban lévő fegyveresek hozzáfogtak a fegyverzetük átadásához a Szíriai Arab Hadsereg részére. Az eseményt a május 2-án megkötött megbékélési egyezmény tette lehetővé.

Helyi források szerint a státuszukat törvényesíteni nem akaró militánsokat (főleg külföldi dzsihádistákat) május 5-én kezdik el deportálni a Rasztan-síkságon lévő katlanból. Habár a Rasztan-síkságot megszálló vahhabita fegyveresek közötti belső ellentétek megakadályozhatják a deportálást és újabb összecsapásokat okozhatnak a térségben. A helyi dzsihádista frakciók egy része ellenzi a megbékélési egyezményt.

Május 3-án az USA támogatását élvező, úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők (SDF/kurd többségű milíciák) támadást indítottak Hadzsin település elfoglalására Deir Ezzor tartomány ISIS terroristák uralta részén. Az SDF médiaközpontja szerint már több tucat ISIS fegyveres adta meg magát az SDF milíciáinak a településen. A Hadzsinért vívott harc csak ezután kezdődik igazán.

Korábban az ISIS terrorszervezet már visszaverte a Szíriai Demokratikus Erőknek keresztelt milíciák Hadzsin elfoglalására tett próbálkozásait. Ezúttal a helyzet eléggé különbözhet, úgy tűnik, hogy az SDF milicistái és az USA vezetett koalíció igazán eredményeket akar elérni a terrorszervezet elleni harcban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑